Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

NVI: A több tízezer beérkezett levélszavazatnak a 16 százaléka érvénytelen

Sok borítékból hiányzott az azonosító nyilatkozat.

MTI
2018. 04. 05. 16:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harmincegyezer levélszavazat azonosító nyilatkozatát dolgozta fel csütörtök reggelig a Nemzeti Választási Iroda (NVI), a szavazási iratok 16 százaléka érvénytelen volt – közölte az NVI csütörtökön az MTI-vel.

A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az áprilisi országgyűlési választáson, az NVI-hez másfél hete folyamatosan érkeznek a levélszavazatok. Az iroda kedden kezdte meg a levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzését.

Az NVI azt vizsgálja, hogy le van-e ragasztva a válaszboríték, tartalmaz-e azonosító nyilatkozatot és szavazatot rejtő kisebb borítékot, utóbbi le van-e ragasztva, az azonosító nyilatkozatban rögzített adatok pedig megfelelnek-e a választópolgár által a regisztrációkor megadottnak. Az NVI azt is ellenőrzi, hogy az azonosító nyilatkozatot kitöltő szerepel-e a névjegyzékben, valamint hogy nem küldött-e vissza több szavazási iratot.

Az NVI csütörtökig 30 909 szavazási iratot dolgozott fel, ebből 26 049 volt érvényes, 4860 pedig érvénytelen.

Típushiba, hogy az NVI-hez visszaérkező boríték nem tartalmazza az azonosító nyilatkozatot, illetve hogy hiányosan vagy rossz adatokkal van kitöltve.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.