időjárás 15°C Tekla 2023. szeptember 23.
logo

Örök nyugalomra helyezték Demján Sándort

MN
2018.04.10. 14:30

A Fiumei úti sírkerti nemzeti emlékhely 19-es parcellájába temették.

Örök nyugalomra helyezték Demján Sándor nagyvállalkozót kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkerti nemzeti emlékhely 19-es parcellájában – írja az MTI.

A március 26-án hetvenötödik életévében elhunyt üzletember búcsúztatásán több ezer ember rótta le kegyeletét, köztük nagykövetek, politikusok, az üzleti, a művészi és a sportvilág számos hazai képviselője.

A temetésén jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, valamint a kormány több minisztere.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a barátok, kollégák, üzlettársak nevében elmondott búcsúbeszédében az elhunyt munkásságát méltatta. Mint fogalmazott, az ellátandó feladat lekötötte életét, munkatempója öldöklőnek tűnt, és bár csapatjátékos volt, döntéseiben szeretett szuverén lenni. A vállalkozók elismert vezetőjeként kiállt értük, és ellensége volt a hatékonyságot akadályozó bürokráciának. Demján Sándor megkérdőjelezhetetlen hazafi volt, mindig az ország érdekeit nézte – emlékeztette a gyászolókat.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere kiemelte, hogy a modern kori Magyarország egyik legeredményesebb üzletemberétől, mecénásától búcsúznak, aki nemcsak Budapest és Magyarország, hanem a térség egyik legtehetségesebb, legbefolyásosabb gazdasági és közéleti szereplője volt, fejlesztéseivel átrajzolta, kedvezően alakította Budapest arculatát.

A kormány nevében búcsúzó Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy Demján Sándor a magyar gazdaságtörténet meghatározó alakja volt, modern gazdasági személetet képviselt. Úgy fogalmazott, hogy a vállalkozói világ legendás alakja távozott, akit emberi nagysága, az adott kor kereteit áttörő sikerei, a haza boldogulásáért végzett munkája még életében legendává tett.

„A magyar kormány nevében fejet hajtok Demján Sándor életműve, több évtizedes alkotó munkája, embertársai iránt érzett felelősségérzete, a magyar szellemiség megőrzése érdekében végzett támogató tevékenysége előtt” – fogalmazott Varga Mihály.

Demján Sándor a Gránit Pólus-csoport alapító elnöke, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége ügyvezető elnöke, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke volt.

Demján Sándor 1943. május 14-én született Börvelyen. Szakmai karrierjét 1965-ben a Gárdonyi ÁFÉSZ-nél kezdte. Pályája során számos cég létrehozásánál bábáskodott: 1973-ban ő indította a Skála áruházláncot, 1986-ban megalapította a Magyar Hitelbankot. Nevéhez fűződik a Gránit Pólus-csoport, a Gránit Bank, a Trigránit-csoport megalapítása.

Nagyvállalkozóként feladatának tekintette a kultúra támogatását, 2003-ban létrehozta a Prima Primissima díjat. A Demján Sándor Alapítvány több ezer nehéz helyzetben lévő diák, egyetemista ösztöndíját finanszírozza.

Budapest városfejlesztésében betöltött kiemelkedő munkásságáért 2003 óta Budapest díszpolgára volt. A hazai kultúráért, valamint a rászorulók felkarolásának érdekében végzett munkája elismeréseként Az Emberi Méltóságért kitüntetésben részesült, 2013-ban megkapta a Magyar Érdemrend nagykeresztjét.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.