Közérdekű adat a trafikpályázatok elbírálásáról készült emlékeztető

A dohányboltpályázatok elbírálásáról készített emlékeztető tartalma közérdekű adat.

KG
2013. 05. 03. 22:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péterfalvi Attila ezt a K-Monitor Közhasznú Egyesület megkeresésére közölte. Az állásfoglalás a hatóság honlapján pénteken jelent meg. Az állásfoglalás szerint az információszabadságról szóló törvény kedden elfogadott módosítása – amelyet az ellenzék arra hivatkozva bírált, hogy ellehetetleníti a dohányboltpályázatok megismerését – nem érinti a trafikpályázatok megítélését, mivel a koncessziós pályázatok adatainak nyilvánosságáról a koncesszióról szóló törvény rendelkezik.

A pályázatok elbírálásáról a döntéshozónak emlékeztetőt kell készítenie, amely tartalmazza a pályázatok adatainak összefoglalását, a győztes pályázat elfogadásának részletes indokait, a koncessziós díj megfizetésének módjára és mértékére vonatkozó adatokat, valamint a nyertes nyilatkozatát arról, hogy a koncesszióval érintett területen milyen tulajdoni részesedése van – fejtette ki az adatvédelmi hatóság vezetője.

Péterfalvi Attila közölte, hogy mivel a törvény nem határozza meg kivételként a vesztes pályázatok adatait, így azok is bárki számára hozzáférhetők. Az érintettek a koncessziós szerződések megkötése után érvényesíthetik jogorvoslati igényüket a bíróságon, így az emlékeztetők megismerését a szerződéskötést követően haladéktalanul biztosítani kell – olvasható az állásfoglalásban. Péterfalvi Attila szerint a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-nek bizonyos adatokat a honlapján is nyilvánosságra kell hoznia.

A régóta döntően dohánytermékek értékesítéséből élő trafikosoknak felajánlják a pályázatok újraértékelését – közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár pénteken Hódmezővásárhelyen.

 

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió 180 perc című péntek reggeli műsorában sugárzott interjújában közölte: a kormány keresi a jogi lehetőséget arra, hogy azok a trafikosok, akik eddig dohánytermék-kiskereskedelemből éltek, ne veszítsék el megélhetésüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.