Perelik a roma önkormányzatot

Táblagépek ezrét vette volna az Országos Roma Önkormányzat a jól teljesítő hátrányos helyzetű diákoknak.

Horváth Csaba László
2015. 11. 10. 5:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb gyanús ügyről szereztünk tudomást a romák felzárkóztatására szánt programokkal kapcsolatban. Ötven-hatvan millió forintba került az a 4500 táblagép, amit az Albacomp RI Kft. az Országos Roma Önkormányzattal (ORÖ) kötött szerződés alapján beszerzett. A készülékeket a hatmilliárd forint keretösszegű Út a szakmaválasztáshoz című program keretében osztották volna ki olyan hátrányos helyzetű diákoknak, akik jól teljesítenek az iskolában. A gépekre azonban azóta is hiába várnak a gyermekek. Kiderült ugyanis, hogy az ORÖ a szállítás megkezdése előtti napon elállt a 4500 tabletre vonatkozó szerződéstől.

Az ügy pikantériája, hogy a roma szervezet ünnepélyes tanszerátadásra hívott hátrányos helyzetű 14 éves diákokat még nyáron egy pécsi szakközépiskolába. Az RTL Klub beszámolója szerint a tollak és füzetek mellé egy táblagépet is ígértek a tanulóknak. Az egyik szülő a csatornának úgy nyilatkozott: a gyerekekkel aláírattak egy papírt, hogy átvették a tabletet, de azt mondták, majd csak később kapják meg. Mint hozzátette, azóta sem értesítettek senkit.

Szintén nem jelentkezett senki az Albacompnál, amióta az ORÖ elállt a szerződéstől – mondta el lapunk érdeklődésére az informatikai cég stratégiai igazgatója. Minárovits János közölte, beperelik az Országos Roma Önkormányzatot a rajtuk ragadt tabletek miatt. Bár az igazgató szerint ők is „megcsúsztak” a szállítással, de – ahogy fogalmazott – még időben el tudták volna juttatni a gépeket a címzettekhez. Hozzátette, a tabletek megvannak, a raktárukban rendelkezésre állnak.

A tabletek ügyét napirendre tűzték az ORÖ tegnap esti rendkívüli közgyűlésén is. Hegedüs István elnök lapunk megkeresésére elmondta, ők már a bírósághoz fordultak az ügyben. Mint mondta, azért perelték be az Albacompot, mert a cég nem tudta időben leszállítani az informatikai eszközöket.

A roma önkormányzathoz köthető Út a szakmaválasztáshoz című program még Farkas Flórián jelenlegi miniszterelnöki megbízott, korábbi ORÖ-elnök idején indult. Ez már a sokadik program, amely során gyanús pénzfelhasználások történtek. Hegedüs István már többször elhatárolódott Farkas Flóriántól, szerinte Orbán Viktor bizalmasának felelnie kell az elnöksége alatti gazdálkodásért.

Az LMP antikorrupciós szakszóvivője korábban többször beszélt a Út a szakmaválasztáshoz programról. Hadházy Ákos szerint az ORÖ-től kikért adatok alapján nem látszik, hogy a programból bármi is megvalósult volna. Kérdésünkre elmondta, a kirívó kifizetések között például egy 60 millió forintért elkészített – kétszer 15 órás – mentorképző tananyag is van. Mint mondta, ebből az látszik, hogy óránként kétmillió forintért írták meg a tananyagot. De gyanús a 3 millió forintos irattár és a 6 ember számára beszerzett 2,5 millió forintos irodabútor ügye is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.