Nem ingott meg a kormánypárt bizalma Simonka Györgyben

A Békés megyei kormánypárti képviselő egyébként nemrég ellentámadásba kezdett.

Horváth Csaba László
2017. 09. 15. 20:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben Polt Péter legfőbb ügyész tájékoztatásából nemrég kiderült, hogy Simonka György fideszes képviselő rokonainak és cégeinek érintettségével a Központi Nyomozó Főügyészség költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoz, úgy tűnik, töretlen a kormánypárt bizalma a politikusban.

Kósa Lajos, a Fidesz-frakció leköszönő vezetője pénteki sajtótájékoztatóján az RTL Klub kérdésére azt válaszolta: amíg az ügyészség nem kéri ki Simonka György mentelmi jogát, addig ő választókerületi elnök, egyéni képviselő, és természetesen készül a választási kampányra. Mint mondta, mihelyt ténylegesen van jogi eljárás a politikus ellen, ahhoz lehet „viszonyulni”, míg a „szóbeszédhez” akkor sem, ha az ügyészség is mondja.

Kósa emlékeztetett, lehetett már korábban hasonló eseteket látni. Előfordult például, hogy az egyik szocialista parlamenti képviselőről maga a megyei főügyész írta le egy levélben, hogy a helyi maffia feje, de a mentelmi jogát nem kérte ki. Egy másik esetben pedig egy akkori ellenzéki képviselő kapcsán az ügyészség nem vette észre, hogy ő parlamenti képviselő, így két évig úgy vonták eljárás alá, hogy nem kérték ki a mentelmi jogát. „Tehát az ügyészek is tudnak néha mellényúlni” – jegyezte meg Kósa.

Ugyanakkor aligha nyúlt mellé a legfőbb ügyész, amikor a közelmúltban Hadházy Ákos, az LMP társelnöke kérdésére közölte, hogy összesen 973 millió forint kárt okozott Magyarország és az Európai Unió költségvetésének a Magyar Termés TÉSZ Kft., vagyis az a társaság, amelyik többek közt Simonka tulajdonában van. Az sem elhanyagolható körülmény, hogy a mára felszámolási eljárás alá került cég által okozott csaknem egymilliárd forintos kárt eddig nem térítette meg senki. Sőt az összeg a nyomozás során növekedhet is. Az eljárásnak egyébként eddig 13 gyanúsítottja van, s mint arról tegnap beszámoltunk, közülük ketten voltak előzetes letartóztatásban. Velük szemben a közelmúltban enyhítették lakhelyelhagyási tilalomra a kényszerintézkedést. Nem mellékes, hogy mindketten Simonka György üzlettársai.

A Békés megyei kormánypárti képviselő egyébként nemrég ellentámadásba kezdett, s Hadházy Ákos mellett több személyt, köztük Bod Tamást, az Együtt gyulai elnökét is feljelentette rágalmazás miatt. Szerinte ugyanis az ellenzéki politikus nagy nyilvánosság előtt jelentős érdeksérelmet okozott neki azzal, hogy nyilvánosságra hozta, nyomoznak az ügyében. Bod Tamás lapunknak elmondta, az első bírósági tárgyalás szeptember elején volt, amikor az is kiderült, hogy legalább 5-6 feljelentést tett ellene Simonka György.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.