A gyilkos rokon beismerte az ötéves kislány megölését

Részleges beismerő vallomást tett a 19 éves K. Dániel, aki az alapos gyanú szerint pénteken a szekszárdi Séd patak partján megölte ötéves unokatestvérét, Leonettát. A szomszédok által pszichopataként jellemzett gyanúsított azt viszont tagadja, hogy meg is erőszakolta volna a gyermeket.

2019. 03. 11. 9:49
null
A bestiális bűncselekmény tettesét még pénteken őrizetbe vették a hatóságok Forrás: Makovics Kornél
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy 19 éves, szekszárdi férfit gyanúsít a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság (TMRFK) annak az ötéves kislánynak a megölésével, akinek holttestét a Séd patak medrében találták meg pénteken – közölte tegnap a megyei bűnügyi osztály vezetője. Csorba Szilárd elmondta, a gyilkosság napján őrizetbe vett férfi részleges beismerő vallomást tett. Az osztályvezető a nyomozás érdekeire hivatkozva sem az emberölés körülményeiről, sem az indítékról nem nyilatkozott, azt sem erősítette meg, hogy a férfi rokona volt az áldozatnak. Újságírói kérdésre, miszerint felmerült-e szexuális indíték, annyit mondott: igaz­ságügyi szakértők bevonásával folytatják az eljárást.

A szekszárdi Tolnatáj televíziónak pénteken a hozzátartozók azt mondták: az elkövető a kislány büntetett előéletű, droghasználó unokatestvére, K. Dániel. A szülőktől azt is megtudhatta a közvélemény, hogy a kislányt súlyos koponyasérülésekkel, lemeztelenítve találta meg az édesanya, aki a rendőrökkel kereste a gyermekét.

Horváth László, a TMRFK bűnügyi technikai osztályvezetője tegnap felidézte: a rendőrséget március 8-án este fél hét előtt nem sokkal értesítették a Patak utcában lakó kislány eltűnéséről. A szekszárdi rendőrkapitányság munkatársai és az anya fél óra múlva a Patak utca mögött, a Séd medrében megtalálták a gyerek holttestét. Az adatgyűjtés, tanúkihallgatások során még pénteken este vették őrizetbe a gyanúsítottat, és kezdeményezték a letartóztatását.

K. Dánielt egyelőre 14. életévét be nem töltött, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberöléssel gyanúsítják, amely tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Tekintve a bűncselekmény körülményeit, hamarosan különös kegyetlenségnek minősíthetik az elkövetést. Amennyiben a nemi erőszak gyanúja beigazolódik, aljas indokból elkövetett emberölés miatt életfogytiglani szabadságvesztést is kaphat.

Kérdés, hogy az elmeállapota miatt büntethető-e, hiszen az utcabeliek úgy jellemezték, hogy K. Dániel „pszichopata a drogtól”, s azt is elmondták róla: Leonetta családjával élt egy házban, ám mindenki félt tőle agresszivitása, kiszámíthatatlan viselkedése miatt. A szomszédok szerint a fiatal férfi már két évet börtönben is ült. Amennyiben az igazságügyi elmeorvos szakértő azt állapítja meg, hogy beszámíthatatlan volt a gyilkosság idején, a bíróságnak fel kell mentenie őt a vádak alól, és el kell rendelnie a kényszergyógykezelését.

A bestiális bűncselekmény tettesét még pénteken őrizetbe vették a hatóságok
Fotó: Makovics Kornél

Az anya szerint a gyerek megtalálása után K. Dániel egyszer csak hazatért, és az asszonyt arról kérdezte, hogy miben segíthetne. A rokonok pedig arról beszéltek, hogy az unokatestvér megpróbálta eltüntetni a nyomokat. Mindez a gyanúsított beszámíthatóságát húzza alá.

A tolnai megyeszékhely városszéli területén sokszorosan hátrányos helyzetű családok élnek mélyszegénységben. Ebből a környezetből K. Dániel csak az agresszivitásával rítt ki.

Pénteken, a gyermek holttestének a megtalálása után lincshangulat alakult ki az utcában. A kislány apja, akit a rendőrök kihallgatásra szintén előállítottak, majd elengedtek, azt mondta a Bors című lapnak: szerencséje a rokonnak, hogy a rendőrök korábban találták meg, mint hogy ő megtudta, mit tett, mert „levágta volna a fejét”. Hozzátette, hogy húsz évet ült már, így neki ez nem okozott volna gondot.

Mindenesetre a bűncselekmény kiemelkedő súlya miatt a szekszárdi rendőrkapitány a gyilkosság helyszínének tágabb környezetében 24 órás rendőri jelenlétet rendelt el a közrend fenntartása, azaz a lincselés megelőzésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.