A néppárti jelölt sorsa volt a valódi tét

Mráz Ágoston Sámuel szerint hiába a konfliktus lezárására irányuló néppárti szándék, ha Webernek a keddi találkozón nem sikerült eredményt elérnie, az számára önsorsrontás is lehet.

2019. 03. 13. 6:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Kiszelly Zoltán politológus: Manfred Weber budapesti, Orbán Viktor miniszterelnökkel, pártelnökkel folytatott tárgyalása előtt és után is úgynevezett „safe space-eket”, számára biztonságos helyeket, a CEU-t és a Mazsihiszt kereste fel. Ennek oka látogatásának soron kívülisége, mivel Magyarország nem szerepelt a EP-kampánnyal kapcsolatos úti céljai között. A Közép-európai Egyetemen tett – az Orbán Viktorral folytatott tárgyalást megelőző – látogatása az Európai Parlamentben, közte az Európai Néppárt soraiban ülő 226 olyan képviselő felé tett gesztus, akik egy nyilvánosságra került, soha, sehol nem cáfolt dokumentum szerint a Soros-hálózat megbízható szövetségesei. A CEU alapítójának EP-ben ülő képviselői néhány kivételtől eltekintve májusban újrázni fognak, ezért Manfred Weber csúcsjelölti ambíciói szempontjából fontosak. A Mazsihisznál tett látogatásával pedig Weber tulajdonképpen egy színpadot ácsolt magának, ahonnan elmondhatja, hogy egész Európában erősödik az antiszemitizmus. Az EPP frakcióvezetőjének narratívája számos csúsztatásra épít, hiszen egy olyan országban, egy olyan fővárosban beszélt erről, ahol a zsidó közösségek jelenleg reneszánszukat éli, ellentétben Nyugat-Európával, ahol a bevándorlás miatt egyre több erőszakos zsidóellenes cselekmény történik.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője: Aki másnak vermet ás, maga esik bele – ez a mondás juthat a megfigyelő eszébe Manfred Weber taktikai húzásai láttán. A brüsszeli elit status quo-ját sértő bevándorlásellenes álláspontra adott első, elutasító válasz után hamar rájött, hogy az Európai Néppárton belüli konfliktus az ő megválasztási esélyeit rontja csupán, ezért már március eleje óta a Fidesz kizárásán dolgozó kisebbség fékezését szeretné elérni. A nagyrészt a megfogalmazásakor már teljesített feltételekből álló ultimátuma valójában a bevándorláspárti néppárti kisebbség számára elfogadható kompromisszum megteremtéséről szólt, ahogy az EPP frakcióvezetőjének a budapesti vizit során tető alá hozott szimbolikus találkozói is. Weber ugyanis a következő Európai Parlamentben sem az Orbán Viktorhoz közvetlenül kötődő 2-2,5 százalékos képviselői csoportról, sem a hozzá közvetetten kapcsolódó, 5-10 százalékot jelentő szoros szövetségeseiről nem akar lemondani, különösen azután, hogy Orbán elkötelezte magát Weber elnökké választása mellett, míg a bajor politikus a hivatalos jó barátai és szövetségesei tartós támogatásában egyáltalán nem lehet biztos. Hiába a konfliktus lezárására irányuló néppárti szándék, ha Webernek a mai találkozón nem sikerült eredményt elérnie, az számára önsorsrontás is lehet. (B. G.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.