Ausztrália nem nyitja meg határait

– Döbbenten figyeljük Ausztráliában, Európa hogyan kezeli az illegális migrációt, egyes nyugat-európai politikusok döntései egyenesen katasztrofálisak – jelentette ki a korábbi ausztrál külügyminiszter.

2019. 03. 25. 6:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Döbbenten figyeljük Ausztráliában, Európa hogyan kezeli az illegális migrációt, egyes nyugat-európai politikusok döntései egyenesen katasztrofálisak – jelentette ki Alexander Downer (képünkön) korábbi ausztrál külügyminiszter a migrációs csúcs szombati napján. Szavai szerint Ausztráliában mindig is alapelvnek tekintették, hogy maguk döntenek arról, kit engednek az ország területére, és milyen körülmények között.

– A nemzetállamban maguk az emberek kell hogy hozzák a döntéseket, s a demokratikus folyamat eredményeképpen megválasztott kormány ennek az eszköze – hangsúlyozta a brüsszeli szervezetek nemzeti szuverenitást sértő gyakorlatával kapcsolatban. Alexander Downer arra is kitért: Ausztráliában konszenzus van arról, hogy a bevándorlóknak hozzá kell járulniuk a társadalom építéséhez, így a speciális készségekkel rendelkező, magasan képzett bevándorlókat részesítik előnyben, akik segítenek a hiányszakmák álláshelyeinek betöltésében. Ennek tükrében kiszámolják, évi hány migránst tud zökkenőmentesen felvenni a munkaerőpiac, és meghatároznak egy létszámlimitet is.

– Nem hiszünk a nyitott határok eszméjében, hanem abban, hogy meg kell védeni az országhatárt, és ebbe jelentős energiákat fektetünk. Ennek morális okai vannak, hiszen semmiképpen nem akarunk bűnszervezeteket támogatni – fejtette ki az ausztrál politikus. Szavai szerint Ausztráliában az embercsempészek hajóit minden esetben visszafordítják. A menekültekkel kapcsolatban Alexander Downer azt hangsúlyozta, hogy krízisövezetekből érkezők védelemre számíthatnak. – Az oltalomért jogosan folyamodók ideiglenes vízumot kapnak, s ahogy a válsághelyzet megszűnt a hazájukban, békével vissza is térhetnek – tette hozzá.

Jaime Mayor Oreja, Spanyolország korábbi belügyminisztere szintén a hatékony európai határvédelmi rendszer és migrációs politika fontosságát emelte ki, s az erre vonatkozó akarat hiányát bírálta. Ennek okaként nem a bal- vagy jobboldali szekértáborok szerinti megosztottságot, hanem a kontinensen kialakult kaotikus állapotokat jelölte meg. Orbán Viktor miniszterelnök migrációs politikáját erősként és bátorként jellemezte, s szavai szerint a többi európai vezetőnek is meg kell szabadulnia a félelemtől, hogy a problémát hatékonyan tudja kezelni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.