Kontinensünk megvédhető a tömeges bevándorlástól

A magyar kormány szerint egyaránt tévednek azok akik a migrációt hasznosnak vagy elkerülhetetlennek gondolják. A megfelelő segítségnyújtással, jogi környezettel, infrastruktúrával és kommunikációval megelőzhető, hogy milliók keljenek útra Afrikából és Ázsiából, destabilizálva Európát.

2019. 03. 25. 8:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kizárólag erős nemzetek alkotta erős Európa adhat megfelelő választ a kor nagy kihívásaira, köztük a migrációs válságra – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter vasárnap a budapesti migrációs konferencia harmadik, utolsó napjának megnyitóján. A tárcavezető hangsúlyozta: egyre több európai polgár és vezető kezdi osztani a magyar kormány nézetét, hogy a tömeges bevándorlás veszélyezteti a tagállamok és az egész kontinens identitását.

Trócsányi László hangsúlyozta: egyaránt tévednek azok, akik a migrációt hasznosnak vagy elkerülhetetlennek gondolják. Szavai szerint a migrációval kapcsolatban az okok felszámolása, vagyis a különböző helyi konfliktusok felszámolása jelenti a legfontosabb feladatot, amelyben minden országnak geopolitikai helyzetéből fakadóan eltérő felelőssége van. A tárcavezető szerint Magyarország felelőssége elsősorban azokra a területekre terjed ki, amelyekkel történelmi kapcsolata van. Példaként említette a Nyugat-Balkánt és Ukrajnát, majd aláhúzta, Magyarország szolidaritása közismert, amit a délszláv háború idején, illetve a jelenleg is futó Hungary Helps programmal is bizonyított.

– Az a célunk, hogy az unió is magáévá tegye mindazt, amit a Hungary Helps program képvisel – ezt már Azbej Tristan mondta. A Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a program megvalósításáért felelős államtitkára kiemelte: az a cél, hogy helyben, közvetlenül segítsék a rászorulókat a konfliktusövezetekben, és a magyar kormány programjához minél több állam csatlakozzon.

– Vissza kell szerezni a kontrollt és meg kell védeni a határokat – jelentette ki Orbán Balázs a fórum szombati napján. A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szerint a cél érdekében át kell alakítani a jogrendszert, megfelelő határvédelmi infrastruktúrát kell kiépíteni, valamint olyan kommunikáció-ra is szükség van, amely elér minden potenciális migránst, hogy tudtukra lehessen adni, egy adott ország várja-e őket vagy nem.

Takács Szabolcs a rendezvény utolsó előadójaként arról beszélt: Magyarországon úgy érzik, hogy az európai tudat, életvitel veszélyben van. A Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára szerint a migráció terén a tagállamoknak vissza kell kapniuk a vezető szerepet, hiszen „a menedzserek lehet, hogy jól végeznek dolgokat, de a vezetők azok, akik a helyes döntést hozzák”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.