Eleonóra 2024. február 21.
logo

Konzervatív politikai enciklopédia

Kárpáti András
2019.03.19. 08:23

A magyar politikatudomány, valamint a politikai filozófia gondolkodásmódjának konzervatív megközelítésben történő bemutatása a célja a Magyar Politikai Enciklopédiának – jelentette ki Balog Zoltán, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány kurató­rium elnöke a kötet tegnapi bemutatóján.

Hozzátette: a kiadvány a közéletben előforduló fogalmakat, jelenségeket is értelmezni és magyarázni hivatott. – A könyvvel egy három évtizedes tartozás teljesül, és minden tudományágnak szüksége lenne egy ilyen szabad légkörben megalkotott enciklopédiára – mutatott rá Balog Zoltán.

Karácsony András szerkesztőbizottsági tag beszédében kifejtette: a kötet a 90-es évek politikatudományában kialakult, erősen baloldali fogalomtárat bővítheti. Szavai szerint az enciklopédiában az eszmék alakulását és társadalmi hatásaikat akarták érzékeltetni, továbbá azt, hogy a fogalmak hogyan kapcsolhatók a konzervativizmushoz.

Szilvay Gergely történész az eseményen azt hangsúlyozta, hogy az enciklopédia a fogalmak kontextusba és narratívába helyezésével teszi élvezhetőbbé és könnyebben fogyaszthatóvá a szócikkeket. A 200 bejegyzést tartalmazó kötetet a Mathias Corvinus Collegium adta ki, s létrejöttét a Polgári Magyarországért Alapítvány, valamint a Brankovics István Alapítvány támogatta.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.