időjárás 2°C Taksony 2022. november 29.
logo

Orbán Viktor: Keresztény kultúra nélkül nem lesz szabad élet Európában

Forrás: MTI
2019.03.15. 11:46
Orbán Viktor: Keresztény kultúra nélkül nem lesz szabad élet Európában

Azt kívánjuk Európa népeinek, hogy hulljon le szemükről a hályog, hogy lássák és értsék; keresztény kultúra nélkül nem lesz szabad élet Európában, keresztény kultúránk megvédése nélkül elveszítjük Európát, és Európa nem lesz többé az európaiaké – mondta Orbán Viktor kormányfő pénteken Budapesten, a Múzeumkertben.

 • Keresztény kultúra nélkül nincs magyar szabadság, és nincs szabad Magyarország sem
 • A nemzet megtartásáért és a keresztény kultúráért vívott háborúkat mi végül mindig megnyertük
 • Meg kell állítani Európa hanyatlását, új kezdetet akarunk
 • A miniszterelnök az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott ünnepségen hangsúlyozta: keresztény kultúra nélkül nincs magyar szabadság, és nincs szabad Magyarország sem, és ez így van függetlenül attól, hogy személyesen éppen hányadán állunk a Jóistennel.

  Orbán Viktor hangoztatta: azt kívánjuk Európa népeinek, hogy szabaduljanak meg a farkasvakságtól. Vegyék észre, hogy egy liberális európai birodalomban mindannyian elveszítjük a szabadságunkat! – tette hozzá.

  Mint mondta, szabad ember csak az lehet, aki egy szabad nemzet fia, és nem egy birodalom alattvalója.

  Az európai ember csak akkor lehet boldog, ha maga dönthet saját és nemzete sorsáról – fogalmazott Orbán Viktor.

  Március 15. a nemzeti egység ígérete

  Március 15. a nemzeti egység ígérete, arra emlékeztet, hogy a hétköznapi könyöklés és a hétköznapi szócsaták fölött legyen egy közös cél, egy nemzeti, amely összetart bennünket – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten, a Múzeumkertben rendezett márciusi 15-i ünnepségen.

  Az oly sokféle magyart, a milliónyi irányba húzó vágyakat ma is átkarolja az a közös akarat, hogy Magyarországon egy szabad nemzet élhessen a saját független államában – mondta a kormányfő.

  Úgy fogalmazott: 1848 óta az idő már eldöntötte, mi igaz, és mi nem az, kiszórta, ami könnyűnek találtatott, és a rostán csak az igazság maradt fenn. Az igazság az, hogy a magyaroknak joguk van a saját hazájukhoz, joguk van a saját magyar életükhöz, ahogyan a kedvük szerint való.

  Nem volt, nincs és nem lesz mégoly erős és agyafúrt birodalom sem, amely ezen változtatni tudna – tette hozzá.

  Orbán Viktor szerint hiába torkolltak a magyar szabadságharcok rendre újabb megszállásokba, valójában sohasem győztek le bennünket: itt, a birodalmak árnyékában, a civilizációk útkereszteződésében a haza megmaradásáért, a nemzet megtartásáért és a keresztény kultúráért vívott háborúkat mi végül mindig megnyertük.

  Voltunk, vagyunk és leszünk. A magyar név megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez. És így lesz újra és újra, amíg világ a világ. Ez a legnagyobb diadal, amit egy magunkfajta európai nemzet arathat a birodalmak felett – mondta a miniszterelnök

  Új kezdetet akarunk, hogy megállítsuk Európa hanyatlását

  Meg kell állítani Európa hanyatlását, új kezdetet akarunk – hangoztatta Orbán Viktor.

  A miniszterelnök kifejtette: a magyarok voltak azok, akik 1848-ban a legtovább harcoltak, és azok is, akik 1956-ban szembefordultak a világ legnagyobb hadseregével, a szovjettel. És azok is mi voltunk, akik az Európába indított migránsinváziót megállítottuk Magyarország déli határainál. És azok is mi vagyunk, akik erős Európát, erős nemzetállamokat és új, erős vezetőket akarunk látni Európa élén, akik nem a bajt hozzák ide, hanem a segítséget viszik oda – mondta a kormányfő.

  Kijelentette: új kezdetet akarunk, hogy megállítsuk Európa hanyatlását, véget vethessünk az Európai Egyesült Államokról szóló lázálmoknak, hogy Európa újra az európaiaké lehessen.

  Azt kívánjuk Európa népeinek, hogy hulljon le szemükről a hályog – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök
  Fotó: MTI/Máthé Zoltán

  Ha szabadság van, minden van

  A miniszterelnök szerint Magyarországon, ha szabadság van, minden van: boldog békeidők, biztonság, sok gyermek, gyarapodó ország, erős nemzet.

  Orbán Viktor kiemelte: nekünk a szabadság nem cél, hanem az út, amin eljuthatunk a céljainkhoz.

  S mi, magyarok egyszerű dolgokat akarunk, éppúgy, mint 1848-ban: saját hazát, jó szomszédot, megértő társat, szerető családot és munkát, amelynek haszna, értelme és gyümölcse van – sorolta.

  Megjegyezte: ezért a szabadság nekünk nem elvont idea, hanem maga az élet; lélegzetvétel, vérkeringés és szívdobbanás.

  A kormányfő hangsúlyozta: s mert szabadok vagyunk, az élet nagyszerű dolgokat tartogat a magyarok számára.

  A ránk váró évek be fogják bizonyítani, hogy mi, magyarok nem azért jöttünk a világba, hogy elszenvedjük az életet, hanem hogy értelmet adjunk neki – mondta a kormányfő.

  Orbán Viktor azzal zárta beszédét: Magyarország mindenek előtt, a Jóisten mindannyiunk fölött, hajrá Magyarország, hajrá magyarok.

  A miniszterelnök közösségi oldalán egy videó is megjelent az eseményről:

  Hírlevél feliratkozás
  Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.