Szavannaterrárium és galléros gyík a debreceni állatkertben

Szavannaterráriummal bővült a debreceni állatkert, ahol az érdeklődők egzotikus gyíkfajokat ismerhetnek meg – közölte a nagyerdei kultúrpark igazgatója csütörtökön a helyszínen, sajtótájékoztatón.

Forrás: MTI2019. 03. 07. 19:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Gergely Sándor tájékoztatása szerint az új szavannasarokban helyezték el az állatkert egyik legújabb ritkaságát, a galléros gyíkot (Chlamydosaurus kingii).

A dinoszauruszok világát idéző megjelenésű galléros agáma eredetileg Észak- és Északnyugat-Ausztrália, valamint Indonézia és Pápua-Új-Guinea füves pusztáin és száraz, bokros területein honos. Jellemző ismertetőjegye a nyaka alatt meglapuló, fogazott szélű gallérja, amely ellenségei távoltartására alkalmas – magyarázta a szakember, hozzátéve: félelmetes gyíkról van szó, amely ha megtámadják, két lábon állva is tud támadni és mintegy 25-30 kilométeres óránkénti sebességgel képes futni.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Nagy Gergely Sándor elmondta: a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajok vörös listáján. Európában mindössze 50 állatkertben található meg ez a gyíkfaj, amely csütörtöktől látható a debreceni állatkert pálmaházának szavanna terráriumában.

A fiatal, egy éves nőstény európai magántenyésztőtől került Debrecenbe, még az idén egy hímet is beszereznek és a galléros gyíkpárt tenyésztésbe vonják – mondta el az igazgató az MTI érdeklődésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.