időjárás 13°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Új jövevényeket tekinthetnek meg az állatkertekben és a vadasparkokban

Borsodi Attila
2019.03.26. 16:41
Új jövevényeket tekinthetnek meg az állatkertekben és a vadasparkokban

Nyolc vadmalac született két kocától a közelmúltban a Budakeszi Vadasparkban, a csíkos jószágok mindegyike életerős és egészséges. A vadaspark lapunknak megküldött közleményében kifejtette, hogy az új lakók születéséhez a mostaninál tökéletesebb időpontot kívánni sem lehetett volna: a malacok ugyanis, a természet rendjének megfelelően, március közepén jöttek világra.

– Az utódok között a születésük után szinte azonnal kialakult egy belső rangsor, ez pedig azt is meghatározza, hogy anyjuk melyik emlőjét választják ki. A kismalacok nevelésének idejére a kocák kisebb kondákat alkotnak, és együtt vigyáznak az apróságokra – jegyezték meg, hozzátéve, hogy a malacokon kívül a vadasparkban nemrég muflonbárányok és kecskegidák is születtek.

Utódokat nevelnek a tanyaházi juhok, megszülettek az első kecskegidák, és egy kengurukölyök is rendszeresen kitekint anyja erszényéből a miskolci állatkertben. Veress Tamás gyűjteményi vezető arról tájékoztatott: habár a Bennett-kenguru-csapat legkisebb tagját gondozói is alig néhány hete látták meg először, valójában az állat minden bizonnyal már féléves is elmúlt. A születése pillanata ugyanis szinte észrevehetetlen, hiszen a világra jövő kenguruk alig egy hónapnyi vemhesség után, pár centis testhosszal látnak napvilágot.

– A kölyök ekkor anyja szőrzetén felkapaszkodva elhelyezkedik az erszényben, ahol 5-6 hónapon keresztül csak a táplálkozásra és a növekedésre koncentrál. Így amikor először dugja ki a fejét és tekint szét a nagyvilágban, akkor valójában már közel féléves. Ezt követően néhány héten belül megteszi első lépéseit is, ám ideje nagy részét még az erszény biztonságában tölti – mutatott rá Veress Tamás.

Két év alatt két zsiráf született Debrecenben
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Közben a közelmúltban újra zsiráf született a debreceni állatkertben; a február utolsó napján világra jött borjú körülbelül ötven kilogramm és 175 centiméter, jó étvágyú és életerős. A kis bika gondozását az állatápolók végzik. Szüleinek – Emmának és Szilveszternek – 2017 telén már született egy borja, Jabari, aki akkor az ország egyetlen recészsiráf-bébije volt. A most világra jött kiszsiráffal 163 egyedre nőtt az európai állomány száma.