Mocsárjárók is lesznek már a Balatonnál

2019. 04. 01. 12:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mától működnek a Balatonon, a Velencei-tónál, a Tisza-tónál és a Fertő tó magyarországi részén a viharjelző rendszerek.

A Balatonnál az egymilliárd forintot is meghaladó beszerzések folytán nyolc új állomással bővül a rendszer, és több helyütt a már működő jelzőállomásokat is korszerűsítik. Újdonság, hogy a Balaton három medencéjében, a Keszthelyi-öbölben, Szigliget és Balatonmáriafürdő között és Alsóörsnél egy-egy tóba helyezett, úgynevezett vízközepi bázis kapcsolódik a rendszerhez.

A legnagyobb hazai üdülőkörzet biztonságát szolgálja majd az a két gépjárműfecskendő is, amelyet ma ad át a boglári és a füredi önkormányzati tűzoltóságnak Bartók Péter tűzoltó ezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettese. Bizonyára csodájára járnak majd a nyaralók annak a két mocsárjáró gépjárműnek is, amelyet Somogy, Zala és Veszprém megye katasztrófavédelmi igazgatósága kap, a Balatonnál előforduló extrém helyzetekbe való beavatkozásra.

Ami pedig az üdülési szezon időjárását illeti, Horváth Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának vezetője lapunk kérdésére megerősítette: a klímaváltozás a Balatonon is érezteti hatását, ezért fel kell készülni az eddiginél szélsőségesebb időjárásra. – A modellek szerint az idei nyár várhatóan melegebb lesz – fűzte hozzá a meteorológus.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.