Szűznemzésből születhettek varánuszok

Magyar Nemzet
2019. 04. 09. 19:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különleges esemény helyszíne volt a pécsi állatkert, ahol a közelmúltban négy egészséges szalagos varánusz kelt ki tojásokból – erről tájékoztatott honlapján az intézmény. Hozzátették: az esemény különlegességét fokozza, hogy valószínűleg szűznemzésből, vagyis hím állatok közreműködése nélkül keltek ki a legifjabb lakók, az állatkertben ugyanis csak két nőstény varánusz él. A történteket még jelentősebbé teszi, hogy a szalagos varánuszok esetében még soha, sehol nem dokumentáltak hasonló esetet. Elképzelhető az is, hogy a nőstény varánusz még az előző párjával, egy tényleges hímmel párzott, több mint három évvel ezelőtt. Nem valószínű azonban, hogy a nőstény ilyen extrém hosszú ­ideig raktározta el a hím örökítőanyagát. A közeljövőben DNS-teszt dönti el, melyik verzió igaz.

A szűznemzés jelensége általánosan ismert a varánuszoknál, és különösen hasznos akkor, ha az állatok egynemű környezetbe kerülnek, például egy új szigetet szeretnének meghódítani. Az így létrejött utódok mindegyike hím, így ezek az állatok később könnyen párosodhatnak a populáció nőstény tagjaival.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.