Egyre többen választják a nevelőszülői hivatást

A kormány, ahogy eddig, a továbbiakban is igyekszik minden támogatást megadni a nevelőszülői hivatást választóknak – mondta Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár.

Csekő Imre
2019. 05. 10. 12:06
FÜLÖP Attila
Lakitelek, 2019. április 6. Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára beszédet mond az autizmus világnapja alkalmából szervezett szakmai napon a Lakitelek Népfőiskola Kölcsey Házában 2019. április 6-án. Az Érts meg, hogy el tudj fogadni! című rendezvényt a Lakiteleki Auti Alapítvány szervezte. MTI/Bús Csaba Fotó: Bús Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szociális terület, a gyermekvédelem a közösség ügye, és csak akkor működik jól, ha az állam, az önkormányzat, az egyház és a civil szervezetek együtt tesznek a közösség minden tagjáért – mondta a szociális ügyekért felelős államtitkár tegnap Lakitelken.

Fülöp Attila (képünkön) a Befogadlak – egy nap a nevelőszülőkért elnevezésű program tizenkilencedik, utolsó vidéki állomásán kiemelte: a kormány, ahogy eddig, a továbbiakban is igyekszik minden támogatást megadni a nevelőszülői hivatást választóknak.

Fontos lépésnek nevezte, hogy 2014-től foglalkoztatotti jogviszonynak minősül a nevelőszülőség, akárcsak azt, hogy jövő évtől egy új családtámogatási forma részeként a nevelőszülőknek is elérhetővé válik a gyermekgondozási díj, a gyed.

A Bács-Kiskun megyei rendezvényen az államtitkár hangsúlyozta: céljuk, hogy megmutassák, vannak olyan gyermekek, akik, noha a többségnek elképzelhetetlen nehézségeken mennek keresztül, mégis tudnak teljes, eredményes életet élni.

Fülöp Attila kijelentette, amikor a nevelőszülők (akik száma örvendetesen gyarapszik) segítségével sikerül egy-egy gyermek életét segíteni, annak a teljes közösség, a család, a település, az egész ország hasznát látja.

Az eseményen részt vett Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakiteleki Népfőiskola alapítója is, aki elmondta, pedagógusként tudja, hogy nincsen tehetségtelen gyermek, csak tehetségtelen család, tehetségtelen pedagógus és tehetségtelen politika van, amely nem képes a gyermekeknek megteremteni a megfelelő lehetőségeket.

A politikus kiemelte, a nevelőszülők az életet erősítik hazánkban.

Magyarországon a gyermekvédelmi rendszerben 23 ezer gyerekkel foglalkoznak. Ma a nevelőszülői díjazás csaknem háromszorosa annak, amennyi 2014-ben volt, amikor a kormány foglalkoztatási jogviszonnyá tette a nevelőszülői státust. Idén 850 millió forinttal több jut a gyermekvédelmi területre, mint az előző évben.

A Befogadlak zárórendezvényét május 19-én a Várkert Bazárban tartják, ahol olyan sztárok lépnek majd színpadra gyermekvédelemben nevelkedő fiatalokkal együtt, mint Palya Bea, Oláh Gergő, a Csík Zenekar, Janicsák Veca.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.