Életfogytiglanra ítélték az M5-ös autópályán történt emberölés elkövetőjét

Életfogytiglani fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Törvényszék csütörtökön azt a német állampolgárt, aki az M5-ös autópálya csengelei pihenőjénél lelőtte egy ismerősét, egy másik férfit pedig életveszélyesen megsebesített 2017-ben.

Forrás: MTI2019. 05. 02. 16:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 53 éves török származású férfit több ember sérelmére, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérletével és lőfegyverrel visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság. A férfi legkorábban 30 év letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

A bíróság a szabadságvesztés mellett tíz évre kiutasította a férfit Magyarország területéről. Az ítélet nem jogerős.

A vádlott évekkel korábban ismerte meg a későbbi sértettet, segített a bolgár állampolgárságú, szintén török nemzetiségű férfinak Ausztriába költözni, elhelyezkedni és kölcsön is adott neki. Mivel a pénzt nem kapta vissza, a viszonyuk megromlott, és a vádlott mikor megtudta, hogy a sértett hazaindul Bulgáriába, elhatározta, hogy követi és egy alkalmas pillanatban megöli őt.

A vádlott 2017. december 4-én magához vette engedély nélkül tartott lőfegyverét, majd Hegyeshalomra hajtott. Eltervezte, hogy a határon bevárja ismerősét, majd követi őt. A sértett – egy osztrák állampolgárságú munkatársával együtt – meg is érkezett, majd továbbindult Röszke irányába. Hajnalban megállt az M5-ös autópálya csengelei pihenőjénél és utastársával együtt elaludt.

A vádlott is megállt a pihenőnél, magához vette illegálisan tartott, sorozatszám nélküli pisztolyát, fejére sapkát, kezére kesztyűt húzott, és a sértett autójához ment. A vezetőoldali ablakon bekopogva felébresztette a sértettet, aki megpróbált elmenekülni. Vádlott ekkor azonnal lőtt, ötször ismerősét, kétszer az osztrák férfit találva el. A bolgár férfit érő lövések egyike a szívbe hatolt, de még annyi ereje maradt, hogy az autót elindítsa, és azzal kihajtson a pihenőből, de a helyszínen meghalt. Utastársa életveszélyes sérüléseket szenvedett, de még időben tudott segítséget hívni, kórházba szállítása után életmentő műtétet hajtottak végre rajta.

A vádlott elhajtott a helyszínről, másnap este kommandósok elfogták otthonában.

Halász Tamás ügyvéd azt kérte a bíróságtól, hogy védencét erős felindulásból elkövetett emberölés bűntettében mondja ki bűnösnek. A vádlott előzőleg két és fél évig próbálta felvenni a kapcsolatot a későbbi áldozattal. A csengelei pihenőnél is beszélni akart vele, csak akkor használta a pisztolyát, amikor a sértett el akart hajtani. Az áldozat utastársáról nem is tudott, csak azért adott le több lövést, mert a kesztyűje beszorult a pisztoly ravaszába.

Tóth Tibor tanácsvezető bíró az ítélet indoklása során kifejtette, a vádlott korábbi vallomásai, más bizonyítékok és a fegyverszakértő véleménye szerint a férfi órákon keresztül követte az áldozatot, előre készült a gyilkosságra, szándékosan és célzottan adta le az összes lövést.

Az ítélet ellen a vádlott és védője fellebbezést jelentett be, így a döntés nem jogerős.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.