Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

Szilágyi Anna
2019.05.10. 11:48
Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

A melanoma, vagyis a bőr pigmenttermelő sejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat egyre több embert betegít meg, ugyanakkor korai felismeréssel jól kezelhető, hiszen ma már minden terápia elérhető hazánkban is. A gyors diagnózishoz elengedhetetlen a rendszeres bőrgyógyászati vizsgálat és az anyajegyek változásának követése.

A felerősödött UV-sugárzás, a napozási szokások és a szoláriumhasználat miatt évről évre nő a melanomában szenvedők száma, de időben felismerve gyógyítható a betegség – mondta lapunknak Liszkay Gabriella, az Országos Onkológiai Intézet szakorvosa a Melanoma Hét kapcsán.

A bőrgyógyász-klinikai onkológus kifejtette, a melanoma – vagyis a bőr pigmenttermelő sejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat – megelőzésének két szintje van: az elsődleges prevenció célja, hogy ne is alakuljon ki a betegség, ide tartozik például a fényvédelem, a rizikócsoportok felderítése és a lakosság oktatása.

Ha egy anyajegy változik, azonnal bőrgyógyászhoz kell fordulnunk
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A másodlagos megelőzés pedig azt jelenti, hogy minél előbb megszülessen a diag­nózis, ezt követően sor kerüljön a sebészi ellátásra, és elkezdjék gondozni a beteget – fejtette ki Liszkay Gabriella.

– A korai felismerés, ahogy a többi daganatos megbetegedés esetén, úgy itt is életeket menthet: ebben segítenek a szűrőkampányok, nem beszélve az önvizsgálatról. Ha egy anyajegy aszimmetrikussá válik, nem egyértelműek a határai, változik a színe vagy az átmérője, akkor azonnal fel kell keresni egy bőrgyógyászati szakrendelést – hangsúlyozta a szakember.

Hozzátette, a dermatoszkópos analízisen egy speciális nagyítóval vizsgálják meg a pácien­seket, ahol 90-95 százalékos eredményességgel meg tudják határozni, hogy rosszindulatú-e az elváltozás.

Melanoma szempontjából magas rizikócsoportba tartoznak a fehér bő­rűek, a világos, különösen a vörös hajúak, a szeplősek, azok, akiknek sok az anyajegyük, illetve akiknek a családjában előfordult bőrdaganat.

– A melanoma nem azonos a bőrrákkal, és míg előbbinél évente nagyjából 2700 új esetet regisztrálnak, addig utóbbi sokkal gyakrabban fordul elő, évente akár 25 ezer új esetben– hívta fel a figyelmet az onkológus.

Mint mondta, hazánkban a melanoma leküzdésére minden terápia elérhető, és mindegyik gyógyszer tb-finanszírozott. A készítmények ráadásul folyamatosan fejlődnek, az elmúlt években az Országos Onkológiai Intézet is húsz, melanomához kapcsolódó klinikai vizsgálatban vett részt – összegezte a szakember.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.