Szombaton éri el Budapestet az újabb árhullám

A vártnál alacsonyabb lesz a Dunán az újabb árhullám, mivel az előrejelzésekhez képest kevesebb csapadék hullott le a vízgyűjtőn. A fővárosban az árvízi védekezésért felelős Fővárosi Csatornázási Művek szerint a jelenlegi és az előre jelzett vízszint nem igényel különleges intézkedéseket.

2019. 05. 30. 10:57
null
A csapadékos időszak miatt jelentősen megemelkedett és emelkedni is fog a folyók vízszintje Fotó: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdai tájékoztatása szerint az országban jelenleg 408,6 kilométeren van árvízvédelmi készültség. A múlt hét első felében a Duna vízgyűjtőjének felső területein hullott jelentős mennyiségű csapadék hatására kialakult és a Budapesttől kezdődő szakaszokon az elsőfokú készültségi szinteket helyenként erősen megközelítő vízszinteket okozó árhullám a tegnap délelőtti órákban elhagyta az országot. A meghatározó bajor és osztrák vízgyűjtőkön jelenleg is tartó újabb csapadékos időszak következtében Komáromig már újra emelkednek a vízszintek. Nagybajcson az árhullám várhatóan mára már meghaladja az elsőfokú készültségi szintet.

A várható újabb árhullám a néhány nappal ezelőttihez hasonló vízállásokkal vonul le, Budapestnél a hét végén az alsó rakpartok szintjénél alacsonyabb tetőzés valószínűsíthető. Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint a Duna szombat reggeli tetőzése hat méter alatt marad, vagyis nem éri el az elsőfokú készültség szintjét, amelyet a folyó Budapestnél mért 620 entiméteres vízállása esetén rendelnek el.

– A jelenlegi és az előre jelzett vízszint nem igényel különleges intézkedéseket – felelte Bátori Marianna, az árvízi védekezésért felelős Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) szóvivője a Magyar Nemzet kérdésére. Hozzátette: a társaság a vízállás függvényében zárja le a szükséges zsilipeket és üzemeli be az átemelőket. Az FCSM-et arról is kérdeztük, hogy amennyiben jelentősen megnő a vízszint, akkor funk­cionál-e majd a korábban sok vitát gerjesztő római-parti vízmű. – Ha az előrejelzések ellenére mégis szükség lenne az árvíz elleni védekezésre, akkor a Római-parton, a Nánási út–Királyok útján lévő védvonalon kerülne erre sor – tájékoztatott Bátori Marianna.

A csapadékos időszak miatt jelentősen megemelkedett és emelkedni is fog a folyók vízszintje
Fotó: MTI/Varga György

Mindezzel kapcsolatban az óbuda-békásmegyeri önkormányzat arra hívta fel lapunk figyelmét, hogy jelenleg a pünkösdfürdői árvízvédelmi létesítmény és az Aranyhegyi-patak árvízvédelmi létesítmény munkálatai folyamatban vannak. A Pünkösdfürdő utca–Barát-patak szakaszon a meglévő földgát magasítása folyik, ami a betonfal megemelését jelenti, a mértékadó árvízszint plusz egy méter magasságig. Az Aranyhegyi-pataknál is elkezdték ezeket a munkálatokat. – A kerületnek és a polgármesternek nincs árvízvédelmi feladata, csak akkor lép közbe, ha az árvíz fenyegeti a kerület lakóit és kitelepítésre lenne szükség, ám jelenleg erről szó sincs – tudatta lapunkkal az önkormányzat.

Az OVF közleménye szerint a Tisza árhullámának hosszan elnyúló tetőzése az elsőfokú készültségi szintet kissé meghaladó értékkel Tokajnál tart. A Kisköréig tartó szakaszon az elsőfokú értékek feletti, Kisköre alatt várhatóan azokat csak megközelítő tetőzések várhatók. A mellékfolyók közül a Kraszna, a Sajó–Hernád, a Zagyva–Tarna és a Körösök vízrendszerén is kisebb-nagyobb árhullámok várhatók, melyek közül valószínűleg a Kraszna árhulláma okoz az elsőfokú szint feletti vízállásokat.

Megfelelő védekezéssel

Jelentősen csökkenthetők az árvíz, az esőzések okozta károk, ha azt időben elvégzik. Mindez a biztosítók kárügyintézését is megkönnyíti – hívta fel a figyelmet tegnapi közleményében a Magyar Biztosítók Szövetsége.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.