Gulyás Gergely: A kormány mindkét közreműködőre számít a Sorsok Háza projektben

A kormány egy évvel ezelőtti határozata továbbra is hatályban van. Ennek értelmében a közalapítvány és az EMIH közreműködésével szeretnék megvalósítani a múzeumot.

Forrás: MTI2019. 06. 05. 17:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sorsok Háza múzeum végleges koncepciójáról a kormány fog dönteni, és ennek kialakításában a kabinet továbbra is számít mindkét közreműködő szervezetre, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványra és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségre (EMIH) – mondta Gulyás Gergely szerdán az MTI-nek.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt azután nyilatkozta, hogy előző nap a sajtóban olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint Schmidt Mária, a közalapítvány főigazgatója már nincs benne a Sorsok Háza projektjében.

Gulyás Gergely kifejtette: a kormány egy évvel ezelőtti határozata továbbra is hatályban van. Ennek értelmében a közalapítvány és az EMIH közreműködésével szeretnék megvalósítani a Sorsok Háza múzeumot – emlékeztetett.

A miniszter hangsúlyozta: ez akkor történhet meg, ha Magyarországot nem érik méltatlan és méltánytalan támadások azért, mert méltóképpen kíván megemlékezni a holokausztról és a holokauszt gyermekáldozatairól, és „ha ebben nemzetközi és nemzeti egyetértés is létrehozható, ahogyan a miniszterelnök is hangsúlyozta korábban: béke teremthető”.

A kormány célja változatlan, hogy a történelmi eseményeket hűen bemutató, ugyanakkor a holokauszttal a magyar nemzetet ért veszteséget és fájdalmat átélhetően ábrázoló kiállítás jöhessen létre – közölte a Miniszterelnökség vezetője.

Gulyás Gergely hozzátette ugyanakkor azt is, hogy a kormány természetesen minden más magyar és nemzetközi zsidó szervezet véleményét is meghallgatja, ennek részeként kedden a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA: International Holocaust Remembrance Alliance) ülésén a Miniszterelnökség államtitkárának, Takács Szabolcsnak a jelenlétében mutatták be a koncepció tervezetét.

A kormány fejet hajt John Lukacs munkássága előtt

A magyar kormány fejet hajt John Lukacs történész, író munkássága előtt – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán telefonon az MTI-nek a pennsylvaniai Phoenixville-ből, ahol részt vett a John Lukacs emlékére tartott gyászmisén.

John Lukacs Széchenyi-nagydíjas magyar származású amerikai történész, író egy hónappal ezelőtt, kilencvenöt éves korában halt meg.

Gulyás Gergely emlékeztetett: a kormány már korábban is kifejezte együttérzését a családdal.

Úgy fogalmazott: John Lukacs „megszenvedte és megírta” a 20. századot. A második világháborúval kapcsolatban született könyvei, írásai, esszéi nélkül nehéz teljes képet kapni a világháború teljes történetéről – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a művei mindenkinek megismerhetővé teszik a 20. századot.

„Büszkék vagyunk arra, hogy mindvégig magyarként határozta meg magát az Egyesült Államokban is, ápolta a kapcsolatokat Magyarországgal, és mindig is figyelt arra, hogy az ország, amely 1989-90-ben visszaszerezte a szabadságot, hogyan jut előbbre azon az úton, amely a NATO- és az EU-csatlakozáson keresztül vezetett” – mondta a miniszter.

Gulyás Gergely egyesült államokbeli látogatásáról szólva közölte, találkozik kongresszusi képviselőkkel, civil szervezetek, think tankek (agytrösztök) és zsidó szervezetek vezetőivel, New Yorkban pedig állampolgársági eskütételen is részt vesz.

A magyar-amerikai kapcsolatokról szólva kifejtette: Magyarországnak az Egyesült Államok kiemelt fontosságú politikai, gazdasági és katonai szövetséges, ennek a szövetségnek az erejét bizonyította Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök közelmúltbeli washingtoni találkozója.

„Magyarországra megbízható szövetségesként és kiváló gazdasági lehetőségekkel rendelkező befektetési célpontként is tekintenek az amerikaiak” – mondta a miniszter.

Megjegyezte végül: az, hogy az Egyesült Államokban a demokraták és a republikánusok között zajló vitákba a demokraták időnként Magyarországot is belerángatják, csak a pártpolitikai csatározások része, a két ország közötti kapcsolatok erősek, a vezetők között pedig kifejezetten szívélyesek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.