Novák Katalin: Gazdaságilag is fontos kérdés a családpolitika

A munka és a családi élet egyensúlyáról rendezett szakmai fórumot a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, amelyen a családügyi államtitkár elmondta: hatalmas lehetőség rejlik a fiatal édesanyák foglalkoztatásában.

Csekő Imre
2019. 06. 22. 7:41
NOVÁK Katalin; Schoening, Maren;
Budapest, 2019. június 20. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára beszédet mond a Magyar-Német Ifjúságért Egyesület új irodájának megnyitó ünnepségén Budapesten, az Andrássy úton 2019. június 20-án. Mögötte Maren Schoening, a Magyar-Német Ifjúságért Egyesület elnöke. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A demográfia és családpolitika nemcsak ideológiai, hanem gazdasági kérdés is, ami a nemzetközi versenyképesség szempontjából is meghatározó, mivel nem mindegy, mennyien vannak jelen a munkaerőpiacon hazánkban – mondta tegnap Novák Katalin (képünkön), az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara Munka és család elnevezésű szakmai fórumán Budapesten.

Az államtitkár szerint a kormány azon dolgozik, hogy a munka és a család egyensúlya minél jobban megvalósuljon. Ehhez járulnak hozzá a bölcsődefejlesztések, a kisgyermekes szülőknek biztosítandó részmunkaidő, a munkahelyvédelmi akció, a gyed extra, valamint a januárban életbe lépő nagyszülői gyed is.

– A nők foglalkoztatottsága terén még jelentős tartalékai vannak hazánknak – ismertette a politikus, hiszen noha Magyarországon a 3–6 éves gyermeket nevelő édesanyák meglepően magas aránya – több mint háromnegyede – dolgozik, a három év alatti gyereket nevelő nők körében azonban csak 15,4 százalékos a foglalkoztatottság – mondta az államtitkár.

Novák Katalin szerint noha a kormánynak nem célkitűzése, hogy növelje azoknak az anyáknak a foglalkoztatását, akiknek a gyermeke három évnél fiatalabb, de a vállalatok megláthatják a bennük rejlő hatalmas munkaerő-lehetőséget, amelyet a rugalmas munkavégzés terjesztésével megfelelően kiaknázhatnának. A családügyi államtitkár az atipikus munkavégzés feltételei­nek megteremtését tartja a jövő egyik fő kihívásának, amihez a megfelelő jogszabályi környezet megteremtése mellett kultúraváltásra is szükség van, hiszen fontos, hogy a munkáltató részéről is meglegyen a bizalom a munkavállaló irányába.

– Kevés a munkahelyi bölcsőde – mondta Novák Katalin, ezért a kormány jövőre jelentősen megemeli az ezekre szánt összeget, ezzel is segítve a kismamák munkavállalását.

Szintén a családi élet és a munka összeegyeztetésének kérdésével foglalkozik a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom országos felmérése, amelyhez a kérdőíveket közzétették honlapjukon. Munkavállalók és munkáltatók megkérdezésével arra keresik a választ, milyen a szülők megítélése a munka világában, és mi lehet a sikeres munkahelyi reintegráció kulcsa.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.