Barátja halálát okozta részegen egy rendőr

2019. 07. 06. 13:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halált okozó ittas járművezetés bűntette és jármű önkényes elvétele miatt három év börtönre ítélte tegnap a Szerencsi Járásbíróság V. Mátét, akit ugyancsak három évre tiltottak el a gépjárművezetéstől, valamint három évre a közügyek gyakorlásától. Emellett neki kell viselnie a 700 ezer forintnyi bűnügyi költséget is. Az elítélt édesapja a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön biztonsági főfelügyelője, V. Máté pedig rendőr volt Sárospatakon, így a büntetőügye elfogultság miatt került Szerencsre.

A fiatalember 2016. október 6-án okozta barátja halálát. V. Máté 21 éves, próbaidős rendőr őrmester volt ekkor, s szolgálaton kívül a jutalmazását ünnepelte meg italozással gyerekkori barátjával, a 20 éves Mártonnal Sárospatakon, a barát szüleinek családi házában. A szülők elmondták a tárgyaláson, hogy a fiatalok egyszer csak felkerekedtek, még hallották, ahogy „Mártonka könyörög, a kulcs, kulcs, ne, azt ne…”, aztán már csak a családi autójuk, az Opel Combo motorját hallották felbőgni, és elhajtottak. V. Máté engedély nélkül elvitte a kocsit, Márton még beugrott mellé az anyósülésre. Sárospatak belvárosából Végardó felé haladtak a megengedett 50 helyett 90-95 km/órás sebességgel, amikor Máté egy kanyarban elvesztette az uralmát a jármű felett, és az út menti fának csapódott.

A hatalmas ütés az anyósülés oldali ajtó mögötti részt érte. Márton azonnal meghalt, V. Mátét életveszélyes állapotban vitték kórházba a mentők. A sofőr véré­ben 1,52 gr/l alkoholt találtak az orvosok, ami közepes alkoholos befolyásoltságnak minősül.

V. Máté és védője nem vitatták a halált okozó ittas járművezetést, ám a jármű önkényes elvételét tagadták. A védő szerint nem lehet bizonyítani az utóbbit, ezért fellebbezést jelentett be a második vádpont alóli felmentésért, illetve a fő vádpontban a büntetés enyhítéséért. A vádhatóság képviselője három nap gondolkodási időt kért, ám a per így is a Miskolci Törvényszéken folytatódik majd másodfokon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.