Isten képes felüdíteni a lelket

A lélekben töltődni vágyóknak számos előadást és liturgikus programokat kínált a 36. Egerszalóki ifjúsági találkozó és lelkigyakorlat, amely idén július 21-én ünnepi szentmisével ért véget. A kiscsoportos beszélgetések alkalmával lehetőség volt meghallgatni mások tapasztalatait, illetve koncerteken és elmélkedéseken is lélekben megújulni.

Szabó Fruzsina
2019. 07. 31. 17:23
null
A résztvevők szerint Szalókon mindenki otthonra lel Fotó: Balogh Ferenc Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A találkozó segít megmutatni, kik vagyunk és kihez tartozunk: nekem ezt jelenti az esemény – mondta el a 36. Egerszalóki ifjúsági találkozó és lelkigyakorlat egyik résztvevője. Bár évről évre felvetik, hogy a szalóki ifjúsági találkozó kiöregedett, egyre kevesebb az érdeklődő, kevesebb fiatal van, az idei év rácáfolt erre: több százan vettek részt a találkozón, minden nehézség ellenére. Ternyák Csaba, az egri főegyházmegye püspöke mutatott rá a szentmise homíliájában: a szalóki találkozón nemcsak egymással, hanem Istennel is találkozhatnak az emberek, ezért értékesek ezek a napok – fogalmazott az egri érsek.

A lelkigyakorlatozók közül többen is megerősítették ezt. – A hitemet mindig sikerül megújítani ezekben a napokban és a találkozó segít közelebb kerülni az Istenhez – mondta el az egyik fiatal.

– Szalóktól Szalókig, vagy ha úgy tetszik, találkozótól találkozóig élem az életem és mindig fogadalmat teszek az elkövetkezendő évre – fejtette ki egy szervező.

A résztvevők szerint Szalókon mindenki otthonra lel
Fotó: Facebook

Egy fiatal lány elmesélte, az idén negyedszerre vesz részt ezen a lelkigyakorlaton, mégis minden alkalommal tud újat kapni. – Alapvetően nem olyan ember vagyok, aki a hitét szereti másokkal megosztani, ezért számomra eleinte idegen volt ez a közeg, mégis úgy érzem, Szalók mindenkinek az otthona és engem is befogadott – fűzte hozzá.

Galo Gábor, az egri főegyházmegye ifjúsági referense lapunknak a kezdetekről elmondta, sok száz fiatal kelt útra és egy lelki oázist épített fel Egerszalókon. – Sátrakat építenek maguknak a táborozók, de a szívükben is helyet készítenek, arra a szent célra, hogy befogadják a találkozás örömét nemcsak egymással, hanem a velünk mindig találkozni akaró Istennel is – fogalmazott az ifjúsági referens. Az idei találkozó mottója: Isten fiatal, ez azt jelenti, hogy neki mindig van ideje, sosem fáradt és ha arra van szükségünk, mellénk ül a csöndben. – Az önző világban sokszor megtalálnak bennünket olyan gyarlóságok, melyek az embernek a szívét reménytelenné tudják tenni, hiszen évektől függetlenül is tudunk öreggé válni. Ha viszont az ember találkozik azzal, ami Istentől jön – az alázattal, a megbocsátással, a szelídséggel, a türelemmel, az odaadással –, akkor rádöbben arra, hogy a lelke visszakapja ifjúságát azért, hogy merjen hinni és merjen másnak is vinni reményt, életet – összegezte Galo Gábor.

Az eseménysorozat jövőre is folytatódik: 2020-ban július 16. és 19. között várják a lélekben megújulni vágyókat immár a 37. egerszalóki találkozóra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.