Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Újra felavatják Hajós Alfréd helyreállított síremlékét

Baranyai Gábor
2019.07.26. 10:36
Újra felavatják Hajós Alfréd helyreállított síremlékét

Eredeti állapotába állítják helyre Hajós Alfréd, az első magyar olimpiai bajnok síremlékét – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI). A felújított sírt a hétfőn Budapesten kezdődő Maccabi Európa Játékok apropóján július 31-én adják át a Kozma utcai zsidó temetőben.

– Még folynak a munkálatok, amelyek során kövenként kellett lebontani, majd korabeli fényképek alapján, az eredeti állapotában újjáépíteni a nagy családi kriptát. A sírbolt életveszélyes állapotban volt, rövid időn belül összedőlt volna, a kőburkolatot hordozó, közel négy méter magas betonmag tíz fokot hátradőlt – nyilatkozta lapunknak Radnainé Fogarasi Katalin. A NÖRI főigazgatója kifejtette, a kripta a Kozma utcai régi temető úgynevezett falsírja volt, amit a temető későbbi bővítése során statikailag megbontottak. Hozzátette: a kerítés elbontása során csak a sírbolt mögötti kerítésdarab maradt meg, mindenféle kitámasztás nélkül.

Méltó lesz a kripta az első magyar olimpiai bajnokhoz
Fotó: Teknős Miklós

Hajós Alfréd 1896-ban Athénban, az első újkori olimpiai játékokon nyerte Magyarország első aranyérmét 100 méteres gyorsúszásban. Az 1955-ben elhunyt Hajós Alfréd polihisztor volt: válogatott labdarúgóként, építészmérnökként, újságíróként is tevékenykedett, ő tervezte a debreceni Aranybika szállót és a margitszigeti Nemzeti Sportuszodát is.

A Hajós-sírbolt jövő hét szerdai újraavatásán köszöntőt mond Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója. Az ünnepségen beszédet mond Darvas István főrabbi, Jusztin Ádám, a Maccabi VAC elnöke, Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Földvári Gergely, a Hajós Alfréd Társaság alapítója. Az avatóbeszédet Deutsch Tamás, a 15. Maccabi Európa Játékok védnöki testületének vezetője, a Magyar Testgyakorlók Köre, az MTK elnöke mondja.

A NÖRI tevékenységi körébe tartoznak többek között az országosan mintegy 6000 sírhelyet magában foglaló nemzeti sírkerttel kapcsolatos feladatok, beleértve a felújítási munkákat is. Az intézet a kormány támogatásával idén 33 nemzeti sírkertbe tartozó sírt újít meg összesen közel 90 millió forintból.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.