időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Utazó fákkal házal Karácsony Gergely

Magyar Nemzet
2019.08.26. 10:18
Utazó fákkal házal Karácsony Gergely

A jelenlegihez hasonló összetételű, tehát kormánypárti többségű Fővárosi Közgyűlésre számít az önkormányzati választás után is Tarlós István – derült ki a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorából, amelynek vendége a Fidesz–KDNP újrainduló főpolgármester-jelöltje volt. Karácsony Gergely közben „utazó fák” társaságában folytatta kerületjárását, mindenütt azt hangoztatva, hogy a budapestieknek vissza kell venniük a fővárost.

Ami az ellenzék részéről folyik, az nem is hasonlít önkormányzati választási kampányhoz, inkább „revansista szemléletű, hevenyészett és változatosság nélküli destabilizálási kísérlet, aminek a főváros menedzselése szempontjából egyszerűen semmi értelme” – fogalmazott a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában a harmadik ciklusára készülő Tarlós István főpolgármester arra a kérdésre válaszolva, mire számít az önkormányzati választást megelőző hetekben.

A Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje hozzátette: több telefonos jelzésből meg lehetett bizonyosodni arról, hogy a háttérben „régi SZDSZ-esek közreműködésével elégedetlenség felszítására igyekeznek alapozni, de tulajdonképpen nem kis mértékben erőforrások öncélú megszerzéséről is szó van”. Azt mondta, az ellenzék kampánytémája igazából nem maga a város, az azzal kapcsolatos javaslatok pedig eléggé hiteltelenek. Részben azért, mert egy részük jogi alapon is egyszerűen megvalósíthatatlan, részben pedig azért, mert akiknek az ellenzéki jelöltek közül valóban van önkormányzati kompetenciájuk, azok már 2010 előtt leszerepeltek, hiszen hosszú időn át ők irányították a várost – jegyezte meg Tarlós István.

Ugyancsak kérdésre válaszolva Tarlós István elmondta: a tapasztalatok azt mutatják, hogy a polgármester-választások sokkal inkább személyekről szólnak, mint pártokról. Nem biztos, hogy az ellenzéki érzelmű választók pontosan követni fogják az ellenzéki pártelit megélhetési bizniszeire alapuló látszólagos összefogásait – vetette fel. A választás végeredményéről szólva pedig azt mondta: enyhe, a jelenlegi összetételben megfigyelhető többségre számít a Fővárosi Közgyűlésben, de talán az eredmény ennél szorosabb lesz. Tarlós István legnagyobb ellenzéki párttámogatottsággal rendelkező kihívója, Karácsony Gergely a hét végén folytatta a kerületi szivárványkoalíciók jelöltjeinek bemutatását.

Szombaton a XI. kerületben, a Fehérvári úti vásárcsarnoknál, tegnap pedig a Deák téren egyaránt arról beszélt: az önkormányzati választás tétje szerinte az, „hogy visszaadjuk Budapestet a budapes­tieknek”. Közölte továbbá, hogy a főváros minden részén elindították kampányukat, amelynek egyes eseményeire általa utazó fáknak nevezett növényeket cipelnek magukkal. Elmondása szerint ezek hordozzák a változás üzenetét, s azt jelképezik, hogy élhető és zöld várost szeretnének. A fákat a választások után a fővárosi Városháza parkban ültetnék el – ígérte, nem említve, milyen sorsot szán nekik, ha az ellenzéki összefogás vereséget szenved október 13-án.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.