A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

A családtörténet-kutatás ráirányítja a figyelmet a család erejére és fontosságára

Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy a levéltárakban az elmúlt években számtalan fejlesztést történt, a digitalizációnak köszönhetően kiszélesedtek a kutatási lehetőségek.

Forrás: MTI2019. 09. 23. 13:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A családtörténet-kutatás ráirányítja a figyelmet a család erejére, fontosságára és a nemzeti összetartozásra – hangsúlyozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán, amelynek műsorában a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Hetedíziglen elnevezésű családtörténet-kutatási programjáról beszélt.

Aki kutatja a családfáját, megerősíti saját, most létező családi kötelékeit, közben új vagy rég nem látott rokonokra lelhet. „Úgy gondoljuk, hogy egy erős nemzet csak erős családokra építhet” – hangoztatta a politikus annak kapcsán, hogy az állam 30 millió forinttal támogatja projektet.

Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy a levéltárakban az elmúlt években számtalan fejlesztést történt, a digitalizációnak köszönhetően kiszélesedtek a kutatási lehetőségek. A családtörténet-kutatás népszerűségéről szólva példaként említette, hogy az ezzel foglalkozó egyesület tagsága évente ötszáz fővel nő.

Rétvári Bence felhívta figyelmet arra, hogy Hetedíziglen Facebook-oldalán részletes információk találhatóak a programról.

Mikó Zsuzsanna, az MNL általános főigazgató-helyettese arra biztatta az érdeklődőket, hogy saját maguk találják meg családi gyökereiket. A kezdeményezés ehhez nyújt segítséget bármelyik országos vagy megyei levéltárban. Hozzátette, hogy az általános iskolásoknak is készült segédlet a kutatások elkezdéséhez.

Szabó Dorottya, az MNL főlevéltárosa korábban elmondta, hogy az új genealógiai program a családtörténet-kutatásra fókuszál, amely sokkal szélesebb spektrumot biztosít, mint a családfakutatás, segítségével számos életmód és helytörténeti vonatkozású adat is felderíthető. A családtörténet-kutatás során kiderül többek között az, hogy milyen foglalkozásokat űztek, milyen településeken éltek, voltak-e birtokai vagy honnan telepítették be a felmenőket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.