Elnapolták az ítéletet a jobbikos perében

November elejére napolta el a Budapest II. és III. Kerületi Bíróság Szabó Balázs, a Jobbik újpesti alelnökének és társainak ügyét. A vád szerint az ellenzéki politikus két férfival tunéziai állampolgárokat vert össze. Karácsony Gergely szerint Szabó csak szemtanú volt.

2019. 10. 12. 7:19
null
Szabó Balázst már korábban is elítélték Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzetes várakozások ellenére mégsem hirdetett ítéletet pénteken a Budapest II. és III. Kerületi Bíróság Szabó Balázs, a Jobbik újpesti szervezetének alelnöke és vádlott-társai ügyében, hanem november 5-re napolta a pert, állítólag technikai okok miatt. A vád szerint az ellenzéki politikus két másik férfival együtt Budapestre látogató tunéziai állampolgárokat vert össze. Ezt azonban van, aki másként látja. Az ellenzéki szivárványkoalíció főpolgármester-jelöltje, Karácsony Gergely legutóbb a TV2 székháza előtti tüntetésen jelentette ki: szerinte Szabó Balázs, az újpesti összefogás jobbikos jelöltje nem verte a tunéziai diákokat, hanem csak szemtanúja volt az esetnek.

Szabó Balázst már korábban is elítélték
Fotó: Facebook

Ehhez képest Szabóék ügyének első tárgyalási napján gyűlölet-bűncselekményre módosult a vád, amit a Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség eredetileg csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt emelt. A bíróság ugyanis megállapította, hogy a vád tárgyává tett bűncselekmény csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettének minősülhet, s ezt szóvá is tette. A tárgyaló ügyész a vádirat lényegének ismertetésekor már ennek megfelelően terjesztette elő az indítványát. A büntető törvénykönyv bizonyítottság esetén 2–8 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a gyűlölet-bűncselekményt.

Karácsony tehát vagy nem ismeri, vagy figyelmen kívül hagyja a per részleteit, akárcsak Szabó múltját. Szabó ugyanis, aki Újpest 10-es számú egyéni választókörzetében indul, és a Momentum, DK, MSZP, Párbeszéd, LMP, Jobbik és az UPK Újpestiek Közössége által alkotott összefogás listás jelöltje is, büntetett előéletű, igaz, már mentesült a hátrányos jogkövetkezmények alól. Még 2008-ban pénzbüntetésre ítélték, miután csoportosan elkövetett garázdaság és hivatalos személy elleni erőszak bűntettében bűnösnek találta a bíróság.

Folyamatban van azonban egy másik ügy is ellene, ami még nem jutott el bírói szakba. A Fidelitas aktivistáinak tavaly áprilisi megverése miatt kezdett vizsgálat nyomozati szakaszát a Budapesti Rendőr-főkapitányság a közelmúltban lezárta, és a nyomozás iratait vádemelési javaslattal az ügyészségnek továbbította. Szabó és társai az alapos gyanú szerint az országgyűlési választások előtti időben a XI. kerületben támadták meg a fiatal aktivistákat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.