Az ígéretek után elérkezett a tettek ideje a fővárosban

A Fővárosi Közgyűlés mai megalakulását követően a szerdai kormányülésen tárgyalhat az Orbán Viktor miniszterelnök vezette kabinet Karácsony Gergely főpolgármesterrel a budapesti fejlesztések jövőjéről. Az ellenzéki többségű közgyűlésnek rövid időn belül döntést kell hoznia a sport-, egészségügyi és kulturális nagyberuházások sorsáról. Karácsony a korábbi Orbán-Tarlós-megállapodásnak köszönhetően a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa előtt is egyeztethet.

Magyar Nemzet
2019. 11. 05. 6:05
Karácsony Gergely; Szigetvári Viktor
Budapest, 2014. szeptember 24. Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke (b) és Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke sajtótájékoztatót tart a Parlament előtt, a Kossuth téren 2014. szeptember 24-én. A tájékoztatón elhangzott, hogy az Együtt-PM szövetség arra szólítja fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy álljon ki a közvélemény elé és mondja el, a kormány valóban készül-e nyugdíjcsökkentésre és fizetős közszolgáltatások bevezetésére. MTI Fotó: Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök levélben gratulált Karácsony Gergely főpolgármesternek a megválasztásához, egyúttal meghívta őt a szerdai kormányülésre, ahol a budapesti fejlesztések jövőjéről is tárgyalnak – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke tegnap délután.

Lassan teríteni kell a lapokat: Orbán Viktor kormányfő meghívta Karácsony Gergely főpolgármestert a szerdai kormányülésre
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

„Tudomásom szerint a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésére november 5-én kerül sor. Meg­győződésem, hogy Budapest fejlesztésének kérdései is haladéktalan döntéseket igényelnek, ezért arra kérem, hogy fogadja el meghívásomat Magyarország kormányának november 6-án esedékes ülésére, hogy a fővárosi beruházásokkal kapcsolatos álláspontját megismerhessük és döntést hozhassunk a kormány által korábban már támogatott budapesti fejlesztések jövőjéről” – fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő hozzátette: a fejlesztések ügykörén túl várják Karácsony Gergely álláspontját bármely más, Budapest számára fontos ügyben is. Karácsony Gergely elfogadta a meghívást, Facebook-bejegyzésében pedig arról írt, hogy korábbi, választóinak tett ígéreteihez foggal-körömmel ragaszkodni fog a kormányülésen.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az október 13-i önkormányzati választást követően Orbán Viktor miniszterelnök az ellenzék meglepetésére kijelentette: az új fővárosi vezetés dönthet a jelenleg futó és a jövőben elinduló állami támogatású fejlesztésekről. Amint azt a Magyar Nemzet korábban megírta: Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti kampányában stadionstopot hirdetett, amíg nincs minden kerületben CT- és MR-berendezés. Az ellenzéki ígéret kapcsán azt tudni kell, hogy mind a két orvosdiagnosztikai eszközből több van a fővárosban, mint ahány kerület. A meglebegtetett stadionstop a 2022-es kézilabda Eb és a 2023-as atlétikai vb fővárosi építkezéseit érinti. Az új főpolgármester dolgát nehezíti, hogy a sportversenyek rendezési jogának visszamondása már most megosztja az ellenzéki polgármestereket.

Karácsony a Városliget megújítását jelentő Liget Budapest projekt leállítását is kilátásba helyezte, az ezzel kapcsolatos fővárosi közgyűlési előterjesztésben nevesítve azonban csak az új Nemzeti Galéria épületének máshol való felépítése és az egykori PeCsa helyének parkosítása szerepel. A főpolgármester az elmúlt három hétben sokat finomított a ligettel kapcsolatos korábbi kijelentésein, a már folyamatban lévő beruházások – mélygarázsok, park megújítása, új Néprajzi Múzeum, Magyar Zene Háza – felépítését lehetségesnek tartja. A mai közgyűlés napirendjén szerepel az is, hogy a 700 milliárd forintos Egészséges Budapest program továbbfejlesztéséről a főpolgármester tárgyalásokat kezdjen a kormánnyal, az egyeztetések kimenetele pedig hatással lehet a többi, fővárosban tervezett állami beruházás sorsára is.

A Várban találkozik a miniszterelnök a városvezetővel
Fotó: MTI/Balaton József

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt csütörtökön arra kérte a ma megalakuló Fővárosi Közgyűlést, hogy legkésőbb november 15-ig döntsön a Liget-projekt és a sportberuházások sorsáról. A szerdai kormányülést követően a nagyberuházások kérdése a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa elé kerül, ahol Karácsony Gergely főpolgármester – elődjéhez, Tarlós Istvánhoz hasonlóan – Gulyás Gergely miniszterrel és Fürjes Balázzsal, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárral tárgyalhat a beruházásokról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.