időjárás 1°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

Jelentős béremelés jön az igazságszolgáltatásban

Csekő Imre
2019.11.20. 09:23

Jelentős háromlépcsős béremelést jelentett be Varga Judit igazságügyi miniszter kedden reggel egy, az Országházban tartott sajtótájékoztatón, ahol elmondta, kinevezésekor ígéretet tett, hogy rendezni fogják a bírák és ügyészek bérét.

A miniszter kifejtette, hogy Magyarország jó gazdasági teljesítménye lehetővé tette az igazságszolgáltatásban is a jelentős béremelést, ezért az Országgyűlés szerdai ülésén kezdeményezi azt.

A bírák és ügyészek illetménye 2020-tól három lépésben emelkedik majd.

2020-tól a bírák harminckét százalékkal, az ügyészek huszonegy százalékkal kapnak majd többet.

2021-ben tizenkét százalékkal emelkednek a bérek, 2022-ben pedig tizenhárom százalékos béremelés következik. Ez azt jelenti, hogy három év alatt a jelenlegihez képest összesen hatvannyolc százalékkal emelkedik a bírák és ügyészek fizetése.

Varga Judit kijelentette, hogy az illetményemelést az is indokolttá tette, hogy 2004 óta nem volt átfogó bérrendezés az igazságszolgáltatásban, ezért mára hazánk bírái a második legrosszabbul fizetettek az Európai Unióban.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.