Kilencvenezer diák utazna külföldre

Felmérték a középiskolák igényeit, a jogosult tanulók mintegy kétharmada már jelezte, hogy részt venne a kéthetes külföldi nyelvi kurzusokon — tudatta lapunkkal Bartos Mónika miniszteri biztos. Úgy tűnik, a diákok a csoportos kiutazást preferálják, van, ahol az egész osztály kompletten útnak indulna, egyéni jelentkező jóval kevesebb van. A részletes pályázati felhívás és a nyelviskolák képzési kínálata november 30-tól lesz elérhető.

Csókás Adrienn
2019. 11. 07. 7:20
Tourists take pictures on Westminster Bridge during sunset in London
A legtöbben persze Londonban tanulnának, de az angolosok úti céljai között szerepel például Írország is Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 140 ezer jogosult tanuló közül 90 ezren már jelezték, hogy szeretnének élni a kormány által támogatott külföldi nyelvtanfolyamok lehetőségével – mondta el lapunk kérdésére Bartos Mónika, a külföldi nyelvi kurzusokért felelős miniszteri biztos.

Tájékoztatása szerint az október 10-én zárult iskolai igényfelmérés nagy érdeklődést mutatott, 738 intézményből 531 töltötte ki és küldte vissza a kérdőíveket. – Az eddig beérkezett jelzések szerint 81 ezer fő csoportosan, kilencezer tanuló pedig egyénileg szeretne külföldre utazni.

Az egyéni útra vállalkozók 40 százaléka kilencedikes, 60 százaléka pedig a 11. évfolyamosok közül kerül ki – fogalmazott, hozzátéve: az érdeklődők döntő többsége, mintegy 80 százaléka angol nyelvterületre utazna, 17 százaléka német nyelvű tanfolyamra, három százalék pedig franciára jelentkezik.

A legtöbben persze Londonban tanulnának, de az angolosok úti céljai között szerepel például Írország is
Fotó: Reuters

Mivel az országban egyetlen olyan iskola van, ahol a kínait első idegen nyelvként tanulják, így Kínába értelemszerűen csak ennek az intézménynek a tanulói mennek majd. – Fontosnak tartom kiemelni, hogy a program előfinanszírozott, tehát az állam állja az összes költséget, a családoknak semmit nem kell befizetniük. Hangsúlyozom továbbá, hogy a hírekkel ellentétben nincsen olyan kitétel, miszerint akinek már megvan a középfokú nyelvvizsgája, az nem vehet részt a kurzusokon. Senki sincs kizárva a programból – húzta alá lapunknak a miniszteri biztos.

Bartos Mónika kitért arra is, hogy november 30-án nyílik meg az a tájékoztató honlap, ahol a programban részt vevő összes külföldi nyelviskola és partnerintézmény ajánlata elérhető, böngészhető lesz.

Ekkor válik elérhetővé a részletes pályázati felhívás is. A tájékoztató felület adatai alapján a diákok már felvehetik a kapcsolatot a kiválasztott nyelviskolával, és beszerezhetik tőlük a befogadó nyilatkozatot, hogy az a kezükben legyen, mire benyújtják a pályázatot. Sok nyelviskola egyébként komplett szolgáltatáscsomagot kínál, vagyis nemcsak a nyelvi képzést, hanem a szállást, az utazást is intézik – hangsúlyozta a miniszteri biztos.

Jelezte továbbá, hogy a program kizárólagos szervezője és lebonyolítója a Tempus Közalapítvány – közvetítő szervezet nincs bevonva –, ezért ha az iskolákat bármilyen egyéb ajánlattal keresnék meg, azt kezeljék fenntartással.

Kiderült az is, hogy a nyelviskolai képzéseket választók a nyári szünetben – 2020. június 13. és augusztus 31. között – indulhatnak útnak, a partneriskolák közötti együttműködések keretében pedig április elejétől október végéig szervezhetik meg a nyelvi tanulmányutakat.

A kísérő tanárokkal kapcsolatban elvárás, hogy diákcsoportonként minimum egy nyelvtanár legyen köztük. Ha netán olyan helyzet állna elő, hogy iskolán belül nem lenne annyi tanár, amennyi szükséges a csoport kiutaztatásához, akkor lehetőség nyílik arra, hogy bekapcsolódjanak a fenntartók másik iskoláiban tanító pedagógusok is – fűzte hozzá Bartos Mónika. Beszámolt arról is, hogy a minőségi akkreditált külföldi nyelviskolák bevonásában együtt dolgoznak a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, valamint a célországokba akkreditált nagykövetekkel is.

Az igényfelmérés részletes adatai elérhetők a Tempus Közalapítvány honlapján. Ebből kiderül, hogy a több mint ötszáz érdeklődő iskola közül 308 egyéni és csoportos igényeket is feltüntetett, és összességében a jogosult diákok kétharmada tanulna nyelvet külföldön.

Az összes csoportos jelentkező közül 47 591 fő 9. évfolyamos, 33 637 fő pedig 11. osztályos tanuló. Az egyéni utazást tervezők között az idősebbek vannak többségben: 5225 fő 11.-es és 3471 fő 9.-es diák jelezte részvételi szándékát.

Azok közül, akik már választottak célországot is, csoportos kiutazások esetében legtöbben az Egyesült Királyságot jelölték meg, ezt követi Málta, a harmadik legnépszerűbb pedig Németország. A válaszadók legnagyobb számban repülővel szeretnék kiküldeni a csoportokat, de a MÁV már jelezte, hogy szívesen közreműködik a program megvalósításában.

– Tanulóink döntő többsége a csoportos utazást választaná, a kilencedikeseink szinte kivétel nélkül. Próbáljuk szorgalmazni az egyéni utakat is, hiszen ha jobban rákényszerül a nyelv használatára a diák, akkor hasznosabb az út.

Meglátjuk, hogy ha többet tudunk a programról, akkor ez változik-e, szerintem az információhiány szerepet játszik abban, hogy kevesen mernék vállalni, hogy egyedül nekivágjanak – vélekedett az egyik lapunk által megkérdezett iskolaigazgató. Horváth József, a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium intézményvezetője szerint egyes iskoláknál probléma lehet, hogy a pedagógusok körében keveseknek van meg a kellően magas szintű nyelvtudása, a néhány nyelvtanár ezért hamar túlterheltté válhat.

– Egyelőre nagyon lelkesek a kollégáink, de tény, hogy a csoportokat kísérő nyelvtanárok nyári szabadsága lerövidül, ami – még ha meg is fizetik őket – egy idő után terhessé válhat, főleg, ha minden évben ugyanazoknak a kollégáknak kell menni. Csak a mi iskolánkban közel 280 érintett tanuló van, mire minden turnus túlesik a kurzusán, lehet, hogy eltelik az egész nyár.

A finanszírozásnál pedig arra kell majd figyelni, hogy a tankerületeknél egy-egy kifizetés sokszor több hét alatt fut át. Előfordulhat emiatt például, hogy mire megvan a pénz, már nem is annyiba kerül a repülőjegy. Mindezekről már tárgyalunk a tárca képviselőivel – fogalmazott az igazgató.

Bár a legtöbb érdeklődő a gimnáziumi körökből kerül ki, a szakképző intézmények tanulói is részt vehetnek a kéthetes nyelvtanfolyamokon. A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum négy tagintézményében például a diá­kok 41 százaléka tervezi, hogy bekapcsolódik a programba.

Vikker József szakmai főigazgató-helyettes azt mondta lapunknak, náluk az idősebb, 11. osztályos jelentkezők vannak többségben, és az érintettek zöme Angliát, Írországot, illetve Máltát célozta meg.

– Egyéni érdeklődőt nem regisztráltunk, viszont van olyan osztályunk, ahol minden tanuló részt venne a programban osztályfőnöki kísérettel. A pedagógusaink hozzáállása pozitív, nemcsak a nyelvtanárok, hanem a nyelvet beszélő nem nyelvtanár kollégák is jelentkeztek kísérőnek – tette hozzá az intézményvezető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.