Országos program indul a gyermekvédelem és a vendéglátás összekötésére

Fülöp Attila azt mondta, hogy a kezdeményezés során a gyerekek éttermekbe látogathatnak el, ahol megismerkedhetnek a gasztronómiával és a vendéglátással.

Forrás: MTI2019. 11. 18. 15:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mosolyt fakaszt néven országos program indul a gyermekvédelem rendszerében lévő fiatalok és a vendéglátás összekötésére – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Fülöp Attila azt mondta, hogy a kezdeményezés során – amely egy miskolci vendéglátóhelyről indult ki és a Stílusos Vidéki Éttermiség (Svét) Egyesület együttműködésével valósul meg – a gyerekek éttermekbe látogathatnak el, ahol megismerkedhetnek a gasztronómiával és a vendéglátással.

Az államtitkár szerint ez azért fontos, mert a gyermekvédelem rendszerében lévő gyerekek traumákon mentek és mennek keresztül, amelyek feldolgozásához kapaszkodókra van szükségük, ez a program pedig mérföldköve lehet azok kiépítésének. A kormány feladata, hogy minél több ilyen kapaszkodót építsen, azonban ahhoz, hogy ezeknek a gyerekeknek a rendszerből való kikerülés után is rendezett életük legyen, közösségre és összefogásra van szükség – emelte ki.

Ruprecht László, a Svét elnöke arról beszélt, hogy a program a gyerekek segítése mellett a vendéglátói szakma munkaerőhiányát is csökkentheti.

Az egyesület ennek érdekében – a kezdeményezés kiterjesztése mellett – pártfogolja is azokat a gyerekeket, akik érdeklődnek a szakma iránt. Ennek keretében az éttermeknek egy-egy pártfogoltja lesz – tette hozzá.

Halász Norbert, a kezdeményező Zip's Brewhouse ügyvezetője közölte: a programot júliusban indították el, hogy hétről hétre gasztroélményt adjanak a gyermekotthonban élő fiataloknak, és ezzel segítsék az útkeresésüket és pályaválasztásukat.

Mivel a gyermekvédelem rendszerében országosan 23 ezer gyermek van, a kezdeményezéssel szeretnének példát mutatni más ágazatoknak is – mondta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.