időjárás 16°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Soros beavatkozása nemzetbiztonsági ügy

Bácskai Balázs
2019.11.26. 06:34
Soros beavatkozása nemzetbiztonsági ügy

A Fidesz kezdeményezésére a nemzetbiztonsági bizttság pénteki ülésén is téma lesz Soros György akciója, amellyel megpróbálta megakadályozni, hogy a magyar uniós biztosé legyen a bővítési és szomszédságpolitikai portfólió. Soros a kapcsolatait kihasználva akart lobbizni a német kancellárnál, ám nem járt sikerrel, Várhelyi Olivér viheti a jövőben az említett területeket.

– Nyilvánvalóvá vált, hogy személyesen a bevándorláspárti milliárdos, Soros György áll a magyar biztos elleni támadások mögött – nyilatkozta tegnap Böröcz László, a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

A politikus a Magyar Nemzet azon értesüléseire reagált, hogy november elején Soros György felhívta telefonon a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) elnökét, Daniela ­Schwarzert, és azt kérte tőle, járjon közbe Angela Merkel német kancellárnál azért, hogy ne a magyar biztosjelölt kapja a bővítési és szomszédságpolitikai portfóliót az új Európai Bizottságban.

Az amerikai milliárdos tevékenysége veszélyt jelent Magyarországra
Fotó: Reuters

Böröcz szerint Soros Györgynek nem mindegy, hogy bevándorláspárti vagy bevándorlásellenes kormány által jelölt uniós biztos tárgyal a nyugat-balkáni országok vezetőivel az EU bővítéséről, hiszen ez egy fontos migrációs útvonal, és a balkáni országok együttműködése esetén hatékonyan meg lehet állítani egy esetlegesen útnak induló újabb migránsáradatot.

Böröcz kiemelte: a Fidesz a teljes nyilvánosság híve, és arra kéri a kormányt, adjon tájékoztatást a nemzetbiztonsági bizottságban Soros György Magyarország ellen folytatott tevékenységéről.

Lapunknak nyilatkozott Halász János, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke is. – Felháborító és Magyarország biztonságát veszélyeztető ügyről van szó – közölte. Elmondta, hogy felveti a témát a bizottság pénteki, zárt ülésén, ahol egyébként Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tart éves beszámolót, valamint az Információs Hivatal vezetőjének éves tájékoztatója is elhangzik.

Tegnap írtunk arról, hogy a milliárdos spekuláns közölte Daniela Schwarzerrel, a DGAP elnökével: végzetes veszélyt jelentene az európai integráció egész külső hitelességére, ha a magyar kormány delegálna tisztviselőt a bővítési és szomszédságpolitikai biztosi posztra. Soros a véleményét azzal támasztotta alá, hogy szerinte Orbán Viktor magyar kormányfőnek túl szoros és az unióra nézve kockázatos a kapcsolata az oroszokkal és a törökökkel. Schwarzer információink szerint visszautasította Soros György kérését, mondván: „Ez nem így működik.”

Az ilyen beavatkozási kísérlet, különösen németországi vonalon nem szokatlan Sorostól és embereitől. Korábban a Jerusalem Post izraeli lap nyomán a magyar sajtó is beszámolt arról, amikor a milliárdos spekuláns a német autógyárak segítségével gyakorolt volna nyomást a magyar kormányra.

Az izraeli lap 2018 márciusában olyan hangfelvételek birtokába jutott, amelyeken Dénes Balázs, a Civil Liberties Union for Europe (CLUE) Soros-szervezet ügyvezetője arról beszél, hogyan lehetne nemzetközi nyomást helyezni Magyarországra, hogy a külföldről finanszírozott civil szervezetekre vonatkozó törvényt megváltoztassák. – Keményen dolgozunk.

Egy agytröszt képviselőjével találkozom a héten, ez egy olyan szervezet, amely komoly befolyással bír a német kormányra, a német külügyminisztériumra, elviszem nekik a törvényszöveg másolatait, amelyet épp most fordíttattam le magyarról, és elmagyarázom nekik, hogy mit kell tenniük a törvény ellen – mondta Dénes.

A CLUE ügyvezetője kiemelte: „Németország a német befektetők és a cégek miatt egy nagy befolyással bíró játékos Magyarországon. Szóval ha a német külügyminisztérium akar valamit, akkor megszerzi, vannak erre eszközeik” – hallható a felvételeken.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.