Újra jogos tulajdonosához kerülhet egy nemzeti kincs, az Igazságügyi Palota

A Fővárosi Törvényszék kötelezte a Politikatörténeti Intézetet (PTI), hogy 30 napon belül hagyja el Alkotmány utcai székházát, a Hauszmann Alajos által tervezett Igazságügyi Palotát.

2019. 12. 19. 12:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap meghozta első fokú döntését a Fővárosi Törvényszék, amely kötelezte a Politikatörténeti Intézetet (PTI), hogy 30 napon belül hagyja el Alkotmány utcai székházát, a Hauszmann Alajos által tervezett Igazságügyi Palotát. A bíróság mostani döntése kimondja: a PTI a rendszerváltozás óta ingyen, a Kúria döntése értelmében pedig érvénytelenül használja az épületet, ahova az intézet távozása után a Kúria költözhet. Erre akár már 2020 tavaszán sor kerülhet.

– Tegnap a Fővárosi Törvényszék helyt adott az ingatlan kiürítése iránti keresetünknek és elutasította a felfüggesztésre irányuló próbálkozásokat – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Varga István ügyvéd, az állam jogi képviselője az ügyben. Hozzátette: a PTI minden eszközt megragadott – felülvizsgálati kérelmet, kártérítési pert –, hogy húzzák az a időt.

– Indítottak egy kártérítési pert, erre tekintettel kérték a kiürítési per felfüggesztését, ám formai hibák miatt ezt visszautasította a bíróság – nyilatkozta Varga István. A PTI várhatóan újra benyújtja a keresetet, de ez már nem jelenti azt, hogy felfüggesztik az eredeti pert. Az intézet 2,5 milliárd forintot szeretne kapni az államtól.

A PTI-nek van még fellebbezési lehetősége a kiürítési perben, ám onnantól, hogy jogerős lesz az ítélet, Varga István szerint végrehajtást fognak kérni, ha az intézet nem hagyja el az épületet önként.

– Rövidesen a Kúria méltó helyen lesz, és használhatja az épületet – hangsúlyozta Varga, hozzátéve, évtizedek óta bitorolják ezt az épületet jogcím nélkül. – Semmilyen felújítást nem végeztek el rajta és ez az épület, Hauszmann halhatatlan épülete mindig is a Kúriának épült. – Ez a nemzeti kincs végre újra az állam tulajdonába kerül – nyilatkozta Varga István.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.