15 éve nem látott béremelést kaptak az ügyészek és a bírák

Hatodik éve növekednek dinamikusan a bérek, az éves növekedés 10 százalék körül van, és ez a folyamat utolérte az igazságügyi ágazatot is – mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára.

2020. 01. 03. 11:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hasonló mértékű bírói és ügyészi béremelés talán 15 éve, vagy még régebben volt – válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, aki pénteken délelőtt a bírák és az ügyészek bérkorrekciójáról tartott sajtótájékoztatót.

– A gazdaság teljesítménye lehetővé tette, hogy a kormányzat adócsökkentéseket és béremeléseket hajtson végre – emelte ki az államtitkár. Kifejtette: hatodik éve növekednek dinamikusan a bérek, az éves növekedés 10 százalék körül van, és ez a folyamat utolérte az igazságügyi ágazatot is.

Az államtitkár szerint a béremelés költségei 15 milliárd forintot tesznek ki az idei évre
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

– Ezért 2020. január 1-től a bíróságoknál 32 százalékkal, az ügyészségeken átlagban 21 százalékkal, majd 2021-ben és 2022-ben további 12, illetve 13 százalékkal emelkednek a bérek – emelte ki Völner. A teljes bérnövekedés 3 év alatt több mint 60 százalékra rúg.

– Reméljük, hogy ezzel felzárkózunk az uniós átlaghoz, és nyugodt körülmények között végezheti a munkáját háromezer bíró és kétezer ügyész, a jövőben az anyagi egzisztenciájuk biztosítottnak tűnik – mondta az államtitkár, aki szerint a béremelés költségei 15 milliárd forintot tesznek ki az idei évre, de a gazdaság teljesítménye lehetővé tette, hogy ez megvalósuljon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.