időjárás 4°C Artúr, Vince 2022. January 22.
logo

Bűnözőknek nem fizet tovább az állam

Kárpáti András
2020.01.16. 06:18
Bűnözőknek nem fizet tovább az állam

Magyar György titkolja, hogy mekkora bevételre tett szert ügyvédi irodája a börtönbizniszből. Közben Tuzson Bence bejelentette: a továbbiakban a magyar állam nem fog kártalanítást fizetni a bűnözőknek. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a Hír TV műsorában arról beszélt, hogy a kormány meg akarja vitatni az Európa Tanácsban és az Európai Parlamentben, hogy jár-e egyáltalán kártérítés az elítélteknek a börtönkörülmények miatt.

A magyar állam felfüggesztette a börtönben ülő bűnözőknek megítélt kártérítések kifizetését – jelentette be Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. Szavai szerint a kormány az Európa Tanácsban és az Európai Parlamentben vitatná meg, hogy jár-e egyáltalán kártérítés az elítélteknek a hazai börtönkörülmények miatt, a döntésig pedig senkinek nem utalnának.

A magyar államot több ezer elítélt perelte be az elmúlt években, és sokaknak ítélt meg több millió forintot az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB). A börtönbizniszben érintett liberális jogvédő szervezetek közül több is felháborodott a bejelentés miatt.

Több ezer elítélt perelte be eddig Magyarországot
Fotó: Havran Zoltán

A tiltakozók között van a Soros-univerzum egyik legbefolyásosabb magyarországi tagja, a számos kártérítési perben közreműködő Helsinki Bizottság is. A Hvg.hu-nak eljuttatott közleményükben azt írták, ahol a törvények alapján meghozott jogerős ítéleteket egy politikus utasítására semmibe lehet venni, ott nem a törvény uralkodik, hanem a politikus önkénye.

Hozzátették, tudomásuk szerint egyetlen civil szervezet sem kapott pénzt a 12 ezer ügyben ellátott képviseletért. Arra is kitértek, hogy a civil szervezetek nem járnak be ügyvéddel börtönbe, hiszen lassan három éve kitiltották onnan őket. Elmulasztották viszont megemlíteni, hogy a fogvatartottak Strasbourghoz fordulását egy beadványminta elkészítésével könnyítették meg.

Alighanem ennek is köszönhető, hogy 2015 tavasza és 2016 februárja között csaknem kilencezer beadvány érkezett az EJEB-hez. A Helsinki Bizottság honlapján található mintakeresetet egy ideje nem lehet letölteni, csak egy mindössze négy oldalból álló mellékletét.

Az adatlap kitöltőjének néhány olyan egyszerű – magyar és angol nyelven is feltett – kérdésre kell válaszolnia, mint hogy melyik büntetés-végrehajtási intézetben tölti vagy töltötte szabadságvesztését, mennyi ideig és milyen körülmények között ült és hányan voltak egy cellában. Ügyvédeik ezeket postázzák Strasbourgba, ahol az iratok alapján, az elítéltek jelenléte nélkül folynak az eljárások.

A kormány lépése nemcsak a liberális jogvédők által pártfogolt bűnözőket érintheti rosszul, hanem azokat az ügyvédeket is, akik pénzért látták és látják el képviseletüket, hiszen a 2015 óta kifizetett kártérítések összege mára tízmilliárd forint körül lehet, s ebből a jogászok is levehették a sápot. Több ügyvédi irodáról megírtuk korábban, hogy sok ügyet vitt az EJEB elé.

A beadványdömping egyik haszonélvezője a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda lehetett. De gyakorta megfordult az emberi jogi bíróságon Karsai Dániel, a Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért – egy másik Soros György által is szponzorált szervezet – partnere. Itt érdemes visszautalni a Helsinki Bizottság fent idézett közleményére, a jogvédő szervezetek ugyanis sok esetben tényleg nem maguk mentek a rabokhoz, de ennek nem is volt jelentősége, hiszen csak közvetítőként működtek közre az őket levélben vagy telefonon megkereső rabok és az általuk megbízhatónak ítélt ügyvédek között.

Lapunk megkereste Magyar Györgyöt, hogy irodája börtönbizniszből származó bevételeinek nagyságáról kérdezze. A szocialista kötődésű ügyvéd azonban az ügyvédi titokra hivatkozva megtagadta a válaszadást.

Az eljárások adatai szerint egy-egy ügy végén átlagosan kétezer euró – nagyjából 650 ezer forint – perköltséget fizettetett ki a magyar állammal az EJEB. Ez magában foglalhatta az ügyvédi munkadíjat is. A kártérítések akár több millió forintos összegéből pedig sikerdíj címén szintén ugyancsak részesülhettek az ügyvédi irodák, amelyek így fogvatartottanként akár fél- vagy háromnegyedmillió forintot is bezsebelhettek.

A bűnözők védelmében rejlő biznisz nagyságát Magyar György egy 2013-as nyilatkozata is érzékletesen szemlélteti. Az ügyvéd akkor egy precedens értékű ítélet kapcsán – az EJEB 12 ezer euró kártérítést és kétezer euró költséget ítélt meg egy egykori magyar fogvatartottnak – elismerte, hogy gyakorlatilag bármelyik fogvatartott elviheti az ügyét Strasbourgig, és ez nem kerül nekik egy fillérbe sem.

Magyar akkor összességében harmincmilliárd forintra becsülte azt az összeget, amelyet a magyar államnak ki kell fizetnie a fogvatartottak kártérítése címén, hacsak nem tud nekik megfelelő elhelyezést biztosítani.

Sorosék uszítottak Gyöngyöspatán

A Soros-hálózat politikai és pénzügyi manipulációja áll a gyöngyöspatai romák mögött is – jelentette ki tegnap Böröcz László, a Fidesz országgyűlési képviselője. Szavai szerint a helyi romákat egy Soros György által pénzelt szervezet uszította, és az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány indította el a pert a magyar állam ellen is. – Ez a Soros-szervezet perelte ki az államból és az önkormányzatból az iskolai szegregációra hivatkozva azt a százmillió forintot, amelyet helyi roma családoknak kellene kifizetni – mondta Böröcz. Az ügy – folytatta – valójában a spekuláns hálózatának újabb politikai és pénzügyi manipulációjáról szól, hiszen a pénzért és a hatalomért még arra is képesek, hogy egy település életét teljesen felborítsák és iszonyatos feszültségeket keltsenek. A honatya az ügy pikantériájának nevezte, hogy a gyöngyöspatai gyermekek elkülönítése 2004-ben, a Gyurcsány-kormányzat alatt kezdődött, és zavartalanul folytatódott a teljes szocialista–liberális kormányzás idején. A szegregációt az iskolában pedig a Fidesz–KDNP kormányzása alatt szüntették meg.