Dunai hajóbaleset: elhúzódó kártérítés

A vád szerint a Hableány sétahajó huszonnyolc ember életét követelő, tavaly májusi katasztrófájára Jurij Csaplinszkij szabályszegései miatt kerülhetett sor. Az ügyészség kilenc év szabadságvesztést ajánlott a Viking Sigyn parancsnokának, amennyiben teljes körű beismerő vallomást tesz és lemond a tárgyalás jogáról, ám az idős ukrán hajóskapitány ragaszkodik a perhez.

2020. 01. 04. 6:55
null
A Margit híd alatt található ez a bója, amelyre felfestették a Hableány képét Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hableányt festették fel a fővárosban a Margit híd déli lábánál, a pesti oldal középső áttörését jelző bójára a tavaly május végén szerencsétlenül járt magyar hajón életüket vesztők emlékére.

Ismert: május 29-én este Budapesten a Dunán hegymenetben hajózó, svájci bejegyzésű, ám norvég tulajdonú Viking Sigyn szállodahajó a Margit hídnál utolérte a Hab­leány sétahajót, amit fellökve maga alá gyűrt és pillanatok alatt elsüllyesztett. A katasztrófában a 33 dél-koreai turista közül 26 odaveszett, egyikük holttestét azóta sem találták meg. A hajó kétfős magyar személyzete, a kapitány és a matróz is életét vesztette.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség 2019. november ­28-án emelt vádat halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége és 35-rendbeli cserbenhagyás ­miatt a Viking Sigyn ukrán hajóskapitánya ellen. A vád szerint Jurij Csaplinszkij szabályszegései miatt történt a májusi a katasztrófa.

A Margit híd alatt található ez a bója, amelyre felfestették a Hableány képét
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A vádhatóság az eljárás során végig azt a szakmai álláspontot képviselte, hogy ellene a szökés határozott veszélyére és más okokra is figyelemmel a legsúlyosabb kényszerintézkedés szükséges és indokolt. Az ügyészség ezért a vádiratában indítványozta, hogy a perbíróság rendelje el a vádlott letartóztatását.

A vádiratot szignálták az ítélkező perbíróra, aki szinte azonnal elrendelte Csaplinszkij ismételt letartóztatását, akire a vád szerinti bűncselekmények ­miatt kettőtől tizenegy évig tartó szabadságvesztés szabható ki.

Így a perbíró szerint valóban tartani lehet az ukrán férfi szökésétől. A kerületi ügyészség indítványa alapján a perbíróság, a Pesti Központi Kerületi Bíróság december 16-án letartóztatta a kapitányt, akit korábban a nyomozási bíró kétszer is kiengedett a letartóztatásból.

Az ügyészség egyébként kilenc év szabadságvesztést ajánlott Jurij Csaplinszkijnak, amennyiben teljes körű beismerő vallomást tesz, valamint lemond a tárgyalás jogáról, ám az idős ukrán hajóskapitány ragaszkodik a perhez.

A Hableány üzemeltetőjének jogi képviselője, Sógor Zsolt ügyvéd elmondta a Magyar Nemzetnek, a tárgyalások megrekedtek a biztosítók, illetve a Viking-hajók üzemeltetője, a Viking River Cruises illetékeseivel, miután az ellenérdekelt felek egyelőre elzárkóznak a kártérítéstől, amiért a jogász szerint vélhetően perelniük kell majd. Csak a Hableány üzemeltetője, a Panoráma Deck Hajózási Kft. egy-másfél milliárd forintnyi kártérítésre tart igényt a történtek miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.