A kormány időben felkészült a koronavírusra

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO első jelzésére az Emmi megkezdte a felkészülést az egyes egészségügyi és rendvédelmi szervek bevonásával.

2020. 02. 18. 11:50
null
Kásler Miklós részletesen beszámolt a parlamentnek Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs az országban koronavírusos megbetegedés – mondta Kásler Miklós a parlament tavaszi ülésszakának megnyitóján. Az emberi erőforrások minisztere napirend előtt a koronavírus elleni fellépést szolgáló kormányzati intézkedésekről beszélt. Mint fogalmazott, az Egészségügyi Világszervezet, a WHO első jelzésére az Emmi megkezdte a felkészülést az egyes egészségügyi és rendvédelmi szervek bevonásával. Az operatív törzs 28 pontos akciótervet dolgozott ki, ebből a legfontosabb, hogy a járványügyi helyzetet folyamatosan követik, és szakmai eljárási rendet dolgoztak ki elkülönítésre és szűrésre.

A megelőzés rendszabályai szerint a járványügyi laborban megteremtették a vírus kimutatásának lehetőségét, és 24 órás ügyeletet tartanak fent. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ felmérte az igényeket és a tartalékot, majd beszerzéseket indított el. Ide tartozik a sebészi maszkok gyártása és tárolása. A határátkelőkön folyamatosan szűrik a belépő gyanús utasokat. Ferihegyen is megfelelő feltételeket szabtak.

Hangsúlyozta, a külügyminiszté­rium folyamatos kapcsolatot tart az érintett országokban lévő magyarokkal. A hét magyar hazaszállítása orvosi felügyelet mellett megtörtént, őket két hét után panaszmentesen hazaengedték. Kitért arra, hogy fellépnek a rémhírterjesztőkkel szemben, valamint két ingyenes zöldszámon naprakész információval látják el az érdeklődőket.

Kásler Miklós részletesen beszámolt a parlamentnek
Fotó: Mirkó István

Kásler Miklós hozzátette: az Emmi tájékoztatta az uniós egészségügyi biztost, és részt vett az illetékes miniszterek ülésén. – A kormány súlyának megfelelően kezeli a koronavírust, és felkészült annak kihívásaira. Az országban ilyen megbetegedés nincs – zárta szavait a miniszter.

Míg a miniszter szavait értékelő ellenzéki felszólalók jobbára a magyar egészségügy általános helyzetéről beszéltek, Juhász Hajnalka (KDNP) megnyugtatónak nevezte, hogy nem jelent meg a vírus Magyarországon. Selmeczi Gabriella (Fidesz) célnak nevezte, hogy ne jusson be a vírus az országba, és azt mondta: a kormány jól dolgozott, hiszen ez a cél teljesült.

Közben karanténba kerül az óceánjáró hajóról hazatért két magyar állampolgár – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ hétfőn. A két magyar február 1–14. között tartózkodott az MS Westerdam hajón. Mivel az egyik utasnál közben koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak, nem zárható ki, hogy a magyarok is a betegség lappangási szakaszában vannak – olvasható a közleményben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.