A megelőzéshez közös fellépés kell

Egyelőre nincs szükség arra, hogy a koronavírus miatt bármilyen tömegrendezvényt korlátozzanak Magyarországon. Továbbra is tizennyolc ember van itthon karanténban, mindnyájan tünet- és panaszmentesek. Menczer Tamás külügyminisztériumi államtitkár kijelentette: a kormány mindent megtesz az itthon élők egészségének biztosításáért és azokért is, akik külföldön tartózkodnak.

Szilágyi Anna - Baranyai Gábor
2020. 02. 28. 7:26
null
A Ferihegyi repülőtéren mindenkit testhőmérséklet-mérésnek vetnek alá Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Továbbra sincs Magyarországon koronavírusos megbetegedés – tájékoztatott Gulyás Gergely a tegnapi Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: előző éjjel is hét minta érkezett a laborba, de tegnap délig még nem találtak közöttük pozitívat. – A Szent László Kórházban tizennyolc fő van karanténban, mindannyian jól vannak, nincsenek panaszaik és tüneteik, két hét után lehet őket hazaengedni – folytatta.

Arról is szólt: az operatív törzs folyamatosan dolgozik, a Belügyminisztérium tájékoztatja a hat parlamenti pártot, a konzuli szolgálat pedig figyelemmel kíséri és tájékoztatja a külföldön karanténba került magyarokat.

A Magyar Nemzetkérdésére elmondta: Kína területén a konzuli védelemre jelentkezett magyarok száma 174, és húsz magyar tartózkodik az öt legfertőzöttebb tartományban. Olaszországot illetően szinte lehetetlen felmérni, hány magyar van ott, de a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tőlük is kérte a regisztrációt.

– Egymillió-kétszázezer szájmaszk áll rendelkezésre, a büntetés-végrehajtási intézetekben napi 25 ezer darabot gyártanak, ezeket a lehető leggyorsabban eljuttatják a gyógyszertárakba – mondta. Megjegyezte: a maszk nem a megfertőződéstől véd, hanem annak megakadályozását segíti, hogy egy fertőzött továbbadja a betegséget.

– Minden felszerelést biztosítanak, ami a védekezéshez szükséges, azonban indokolatlan, hogy a háziorvosok védőruhát, overallt viseljenek – tette hozzá. A tárcavezető nem tartja szerencsésnek, hogy ellenzéki pártok politikai haszonszerzés érdekében felhasználják a koronavírust. – Nem a DK tudja megmondani, hogy tízmillió magyar ember kapjon-e védőfelszerelést – közölte, hangsúlyozva, orvosszakmai vélemények szerint erre egyelőre nincs szükség. Azt ígérte, a háziorvosoknak mindent megadnak, ami a védekezéshez orvosilag indokolt.

– A járvány megelőzéséhez mindenki együttműködésére szükség van – vette át a szót Szentkirályi Alexandra. A kormányszóvivő az óvintézkedésekre is felhívta figyelmet. Azt kérte a magyar állampolgároktól, ne utazzanak fertőzött területre, ha mégis, regisztrálják magukat a konzuli szolgálatnál, a Konzuliszolgálat.kormány.hu oldalon. Ha valaki ilyen területről tér haza, lehetőleg ne menjen közösségbe, ha pedig tüneteket észlel magán, maradjon otthon, telefonon értesítse a háziorvosát vagy hívja a megfelelő zöldszámokat.

A Ferihegyi repülőtéren mindenkit testhőmérséklet-mérésnek vetnek alá
Fotó: Teknős Miklós

A kormány arra kérte az általános iskolákat, egyetemeket és a szakképző iskolákat is, hogy ne szervezzenek tanulmányutakat, kirándulásokat Olaszországba, különösképpen a most gócpontnak számító Észak-Olaszországba.

– Világszerte a koronavírussal fertőzöttek száma 82 171 fő, Európában 510, Magyarországon belül továbbra sincs megbetegedés – tájékoztatott a legfrissebb adatokról a Belügyminisztérium irányítása alatt működő operatív törzs szóvivője. Láng-Bognár Kinga arra is kitért: az elhunytak száma világszerte 2801 fő, Európában 14. A felépültek száma a világon 33 129 fő, Európában 44. A zöldszámokon – 06-80/277-455 vagy 06-80/277-456 – és a [email protected] e-mail-címen számos megkeresés érkezett az operatív törzshöz, ezeket már szinte kivétel nélkül megválaszolták – közölte a szóvivő. Kérdésre válaszolva elmondta: az operatív törzs nem korlátoz semmilyen sport-, kulturális vagy más tömegrendezvényt, ahogy iskolák és települések lezárása sincs szükség.

Menczer Tamás, a KKM tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hangsúlyozta: a kormány mindent megtesz az itthon élők egészségének biztosításáért és azokért is, akik külföldön tartózkodnak.

A németországi Tübingenben karanténba került egy magyar lány egy koronavírusos ismerőse miatt, aki előtte Észak-Olaszországban járt – értesült a Mandiner. A tartományi egészségügyi hivatal egy munkatársa hívta fel és arról tájékoztatta, hogy semmiképpen nem hagyhatja el Németországot, illetve azon belül a kollégiumi szobáját 14 napig. Teszteket még nem végeztek rajta, egyelőre tünetmentes.

Szükség esetén az összes parlamenti párt kész közösen fellépni a koronavírus magyarországi terjedése ellen, akár jogszabályok gyorsított elfogadásával is – jelentették be tegnapi egyeztetésük után kormánypárti és ellenzéki képviselők közösen. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Belügyminisztériumban tartott megbeszélés után közölte: mindenki egyetértett abban, hogy nem szabad pánikot kelteni, és kiemelt érdek, hogy a jövőben se legyen pánikhangulat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.