A techcégek állami ellenőrzésére lenne szükség

Magyar Nemzet
2020. 02. 26. 11:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Égető szükség van egy állami intézményre, amely a szociális média és az internetes adattovábbító és adatkezelő cégek ellenőrzéséért lenne felelős – olvasható Csizmadia Tamás jogász véleménycikke a Pestisrácok.hu hírportálon. Az írás előzménye, hogy a Google törölte a híroldal Youtube-csatornáját, amelyre több száz videó volt feltöltve. Ám Csizmadia szerint nemcsak az ehhez hasonló esetek indokolják az állami ellenőrzést, mert a techóriások gyakorlatilag mindent tudnak rólunk. A térkép-alkalmazások követik a mozgásunkat, a kommunikációnkat és a gondolatainkat – vagyis, hogy éppen mire kerestünk rá. Mindezt percre pontosan le tudják követni.

Emiatt az olyan cégek, mint a Google vagy a Facebook mára a világ két legértékesebb reklámcége lett – összegzett Csizmadia. Ez pontosan a rengeteg adatnak köszönhető, amelyet a felhasználókról gyűjtenek, hiszen ezeket felhasználva személyre szabva juttathatják el a reklámokat az emberekhez.

– Ezek mára soktízmilliós nézettségű, látogatottságú, közszolgáltatási szintű rendszerek, továbbá nézettségük miatt a legfontosabb orgánumokkal egyenértékűek, sőt, azokat meghaladják – emlékeztetett Csizmadia a közösségi média és például a Youtube jelentőségére valamint monopóliumára. – Ha tényszerűen kiderülne például, hogy a III/II. (kémelhárítás) és a III/III. (politikai elhárítás) minden egyes aktájának másolata az orosz levéltárban is meglenne, valószínűleg még ma is óriási felzúdulást keltene. Most ugyanakkor önként és dalolva ez történik folyamatosan, és nem zúdulunk fel. Ehelyett épp az amerikai szerverekre tölti fel állampolgáraink többsége az adatait – írta a jogász.

Csizmadia éppen ezért javasolja, hogy a techcégek ellenőrzését parlamenti szinten egy állami intézménynek kellene megvalósítania, amely jogkörei alapján akár bírságolhatna is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.