Akarat kérdése a metró sorsa

– Az a minimum, hogy az M3-as metró klimatizálásával kapcsolatos kampányígéretét végrehajtja Karácsony Gergely – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Fürjes Balázs államtitkár pedig úgy vélekedett, csak akarat kérdése a légkondicionáló berendezések felszerelése. Karácsony igyekezett elhárítani a felelősséget.

2020. 02. 28. 6:37
null
Rövid időn belül klimatizálhatók a szerelvények Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Karácsony Gergely főpolgármester felelőssége, hogy betartsa ígéretét a 3-as metró klimatizálásáról – jelentette ki a tegnapi Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hangsúlyozta: a Fidesz-frakció előterjesztett egy javaslatot erről a kérdésről, de a Fővárosi Közgyűlés többsége leszavazta. – Ugyanakkor ha a főpolgármester a 3-as metró klimatizálására tett ígéretet a kampányban, az a minimum, hogy ezt az ígéretét valóra váltja – közölte a tárcavezető.

A Fővárosi Közgyűlés nemrég fogadta el Budapest új költségvetését. Erről a témában kompetens Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. vezetője azt írta Facebook-oldalán: „Hosszú vita után az M3-as metró orosz vonatainak utólagos klimatizálását végül nem emelte be az idei költségvetésbe a közgyűlés, így a következő nyarak is tűzforró metrószerelvényeken telnek, hisz idén meg sem tud indulni a vonatok klimatizálása fedezet hiányában.” Hozzátette: az az utasok érdeke, hogy ez a fejlesztés ne süllyedjen az elfelejtett választási ígéretek és politikai odamondások világába, mivel a vonatok klimatizálását tényleg várják a budapestiek.

Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Twitteren reagált.

„A hármas metró kocsijaiba nyárig bőven beszerelhető a légkondi” – írta Fürjes, azzal kiegészítve, hogy ennek kapcsán már az októberi választás után tehetett volna lépéseket az új városvezetés. Az államtitkár kiegészítette közleményét azzal a Karácsony Gergely-nyilatkozattal, hogy a beruházásra van pénz. „Így csak akarat kérdése, hogy ne főjenek meg az utasok” – emelte ki Fürjes.

Rövid időn belül klimatizálhatók a szerelvények
Fotó: Mirkó István

Karácsony Gergely főpolgármester egy indulatos Facebook-bejegyzésben reagált az elhangzottakra, azzal kezdve posztját, hogy elhárította magától a felelősséget.

Ezúttal „kormányzati álhírgyár” volt a felelős azért, hogy „az új városvezetésen kérik számon a klímaberendezések hiányát”. Érdemes rámutatni a főpolgármester csúsztatására: a klímaberendezések hiányát senki nem kérte rajta számon, csupán azt a kampányígéretét, hogy megválasztott városvezetőként klimatizálná a metrószerelvényeket. „A BKV öt nagy külföldi klímagyártó cég képviselőivel folytat tárgyalásokat a legjobb műszaki megoldás kialakításáról. Ennek eredményeiről folyamatosan tájékoztatjuk majd a budapestieket” – írta Karácsony.

Eközben a BKV is kiadott egy közleményt, amely szerint megoldható a klimatizálás; annak várható költsége és a jármű-átalakítás időszükséglete nagyban függ a választható technológiai megoldástól, amelynek részletes műszaki tartalmán a BKV a főpolgármester kérésének megfelelően felgyorsított ütemben dolgozik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.