Fogyatékkal élőként is mernek nagyot álmodni

A fogyatékossággal élők egy része kis segítséggel nemcsak képes az önálló életre, de vágyik is arra. A többség azonban anyagi lehetőségek híján csak álmodik erről, ezért is bír különös jelentőséggel az a támogatott lakhatási projekt, amit hamarosan a Nem Adom Fel Alapítvány indít azért, hogy tizenkét értelmileg, illetve mozgásában akadályozott fiatalt saját otthonhoz segítsen.

Haiman Éva
2020. 02. 19. 14:24
null
Anna Lilla és Gábor Down-szindrómás ifjú pár Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anna Lilla és Gábor huszonéves fiatal pár. Szerelmesek, esküvőt terveznek, meg persze egy közös otthont. Anna Lilla és Gábor Down-szindrómások, ezért mindez az ő esetükben nem is olyan egyszerű. A Nem Adom Fel Alapítvány tervezett lakóotthonában azonban nem csak az ő álmuk válhatna valóra, ott még további tíz fogyatékossággal élő ember kezdhetne önálló életet. – Tudunk mosni, főzni, takarítani, el tudjuk magunkat látni. Hét közben, amikor dolgozom, Gábor értem jönne, előtte bevásárolna, a hétvégén pedig együtt mennénk a piacra vagy a boltba – mondja Anna Lilla, amikor azt kérdezem, hogyan képzeli el a jövőjüket Gáborral, ha majd önállóak lesznek. A fiatalok most még külön élnek, a szüleikkel, de sokat beszélgetnek az önállósodásról. Anna Lilla a Nem Adom Fel Kávézóban dolgozik felszolgálóként, Gábornak még nincs munkája, de nem kérdés, hogy lesz, mert tűzrőlpattant menyecskéje szerint „nem elég, hogy csak dobol otthon, dolgozni is kell”.

A Nem Adom Fel Alapítványnál már évekkel ezelőtt megálmodtak egy olyan otthont, ahová olyan fogyatékossággal élő fiatalok költözhetnének, akik kis segítséggel képesek ellátni saját magukat. Ehhez tavaly sikerült megvásárolniuk egy telket a XI. kerületi Mikes Kelemen utcában, idén pedig szeretnék elkezdeni az építkezést – tájékoztat a projekt kampányfelelőse. Adler Zsókától megtudom: a földszinten nyolc lakást alakítanának ki, ahová összesen tizenketten költöznének. Ha megfelelő mennyiségű támogatást sikerül összegyűjteni, akkor az emeleten a Léleköntő program központja kap majd helyet, amely autizmussal és ADHD-val élő gyermekeknek és családjaiknak nyújt segítséget.

Anna Lilla és Gábor Down-szindrómás ifjú pár
Fotó: Havran Zoltán

A beruházás teljes költsége 450 millió forint, ebből egy közel zéró energiaigényű házat húznának fel, hogy a bentlakóknak csak minimális rezsiköltségük legyen. A fiataloknak mind­össze egy jelképes, hárommillió forintos bekerülési összeget kell befizetniük, ennek fejében életük végéig lakhatási jogot szereznek az ingatlanban. Az alapítvány a támogatott lakhatási szolgáltatása keretében segít megszervezni mindennapjaikat. Ez, mint Adler Zsóka rámutat, a lakóknak és a hozzátartozóiknak is nagyon megnyugtató a jövőre nézve. Ahhoz, hogy az építkezéshez szükséges forrás rendelkezésre álljon, az alapítvány március 21-én, a Down-szindróma világnapján kampányt indít. Azt szeretnék, ha élni tudnának azzal a sok elvi felajánlással, amit építőipari cégektől kaptak, és a következő hónapokban legalább az építkezés elkezdéséhez szükséges százmillió forint összejönne, középtávon pedig tető alá tudnák hozni az épületet.

Állami támogatásra, cégek és magánszemélyek felajánlására, valamint az szja egy százalékára egyaránt számítanak, bízva abban, hogy az elmúlt években bizonyították: érdemesek a bizalomra. Mint a Nem Adom Fel Alapítvány szóvivője, a kerekesszékes Papp Szabolcs fogalmaz, 2006-ban fogyatékossággal élő utcazenészek gyűjtötték össze az alapítvány alaptőkéjét, amely 400 ezer forint volt. Ma már országszerte 230-an dolgoznak az alapítvány keretei között, amelyből kétszáz fő megváltozott munkaképességű dolgozó. Van kávézójuk, támogatószolgálatuk, együttesük, futárszolgálatuk, Léleköntő programjuk pedig egyedülálló az országban. (A lakóotthonra az alábbi, Erste Banknál vezetett számlaszámra várják a felajánlásokat: 11600006-00000000-84308566.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.