Újra ösztöndíjat hirdettek meg az ápolónak tanulók számára

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgató-helyettese elmondta, a pályázat célja, hogy minél többen válasszák az ápolói szakmát, és tanulmányaikhoz támogatást is kapjanak.

Szilágyi Anna
2020. 02. 18. 14:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egészségügyi szakma vonzóbbá tétele a célja annak az ápolói ösztöndíjprogramnak, amelyet az előző sikeres pályázati ciklusok után újra meghirdetnek. Keretében havi negyvenezer forintos támogatást kaphatnak a szakképzésben egészségügyi szakmát tanulók, emellett mentor segíti őket az elhelyezkedésben is.

Havi nettó negyvenezer forintos ösztöndíjat kaphatnak újra az OKJ szakképzésben egészségügyi szakmát tanulók, már lehet pályázni rá – jelentette be a Magyar Ápolók Napja alkalmából az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgató-helyettese.

Páva Hanna elmondta, a 4,4 milliárd forintos keretösszegből megvalósuló ösztöndíjprogram célja az, hogy vonzóvá tegyék az egészségügyi szakmát, biztosítsák az egészségügyi szakdolgozók utánpótlását és növeljék létszámukat. Az ösztöndíj feltétele, hogy megszerezzék az egészségügyi szakképesítést és a képzés befejezését követő hat hónapon belül magyar közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál helyezkedjenek el, ebben az ÁEEK is segítséget nyújt. További feltétel, hogy legalább annyi ideig kell a megszerzett végzettségüknek megfelelő munkakörben dolgozniuk, amennyi ideig az ösztöndíjat kapták. Páva Hanna kitért arra is, a programnak lényegi része az is, hogy mentorokat képeztek ki, akik segítik a fiatokat az iskolában és később a képzőhelyen is.

Csiki Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára kiemelte, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020-at az ápolók évévé nyilvánította. Hozzátette, az ösztöndíjprogram 2017-ben indult uniós forrásból és eddig öt sikeres pályázati ciklus zárult le, amelynek eredményeként 3697 szerződést kötöttek az ápolótanulókkal.

Elmondta azt is, lát lehetőséget arra, hogy a program lezárulta után az ösztöndíjrendszert folytassák akár kormányzati forrásból is.

Viziné Molnár Anna, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara képviseletében arról beszélt, üdvözlik az ösztöndíjprogramot, amelyre a kezdetektől óriási az érdeklődés. Kérdésre válaszolva elmondta, a szakdolgozói létszámhiány eltérő az ország egyes régióiban, de jelenleg a fővárosban a legmagasabb.

Guti Tünde Piroska, a Heim Pál Gyermekkórház ápolási igazgatója mentorként vesz részt a programban, mint mondta, saját tapasztalata, hogy a tanulókkal való személyes kapcsolat segíti a pályaorientációt és a fiatalok elköteleződését a szakma iránt.

A végzett ösztöndíjasok közül 785 fő már elhelyezkedett a szakképzettségének megfelelő munkakörben. A pályázatot az apololeszek.aeek.hu honlapon keresztül van lehetőség benyújtani március 31-ig.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.