időjárás 14°C Ferenc 2023. október 4.
logo

Így él a börtönbizniszen félmilliárdot kereső Magyar György

Forrás: origo.hu
2020.02.25. 12:09

Az ügyvéd nem csak a gépjárművek terén áll jól: a cégadatbázis szerint Budapest egyik legelitebb és legdrágább árfekvésű helyén, a belvárosban van a bejelentett lakcíme. A kormány új szabályozással vet véget a mára többmilliárdos iparággá vált börtönbiznisznek.

Az elítélt bűnözők védelmében indított kártérítési ügyek akkor kerültek igazán az érdeklődés középpontjába, amikor kiderült, hogy egy szűk ügyvédi kör nagyon jövedelmező, és erkölcsi értelemben nehezen védhető üzletéről van szó. Lapunk megszerezte ugyanis a pontos számokat: egy olyan lista jutott el hozzánk, amely tartalmazta a nyertesek nevét, irodáját, valamint az állam által kifizetett kártérítések összegét. A névsorban kiemelt helyen szerepelt Magyar György, aki 419 ilyen ügyet vitt, amivel összesen 544 millió forintot perelt ki a magyar államból.

 

Luxus Lexus és fényűző belvárosi lakás

Hogy a „börtönbiznisszel” milyen jól lehetett keresni, mi sem mutatja jobban, mint Magyar vagyoni helyzete – és az, hogy ezt mennyire magától értetődőnek tartja. A Lóerő autós portálnak 2017-ben arról beszélt, hogy neki „a Lexus tökéletesen elég”, és mindig is ilyen márkájú autója volt, van és lesz. Vagyis úgy ítéli meg: szerénységre vall, hogy csak egy olyan luxusautót használ (Lexus RX 450), aminek az ára extrák nélkül – 2020-as katalógus szerint – 21 millió forint.

Fotó: Lóerő

Az élet más területén sem áll rosszul a börtönbiznisz egyik nagy nyertese. Magyar György a cégadatbázis szerint Budapest egyik legelitebb, és legdrágább árfekvésű helyén, a belvárosban lakik, itt van a bejelentett lakcíme. Az Ügyvédi Kamara központi épülete egyébként pár perces sétára van innen. Az Ingatlan.com-on elérhető adatok szerint – jellemzően – 1,5 millió forintos négyzetméteráron kínálják a környékbeli lakásokat, vagyis egy nagyobb méretű lakás több százmillió forintba is kerülhet itt.

Baloldali összefonódások

Magyar a politikában is aktív szerepet tölt be, minden kapcsolata a baloldalhoz köti. 2014-ben főpolgármester szeretett volna lenni, de végül visszalépett a versenytől.

A 2018-as országgyűlési választáson viszont elindult: az MSZP-Párbeszéd siófoki jelöltjeként mindössze 25 százalékos eredményt ért el (a Fidesz jelöltje, Witzmann Mihály több mint 50 százalékot kapott). Egyik kampányvideójában Karácsony Gergely „a nép ügyvédjeként” mutatta be a börtönkártérítési perekkel félmilliárd forintot kereső Magyart.

Magyar György tevékenyen részt vett a tavalyi önkormányzati kampányban is: mint ismert, a budapesti előválasztást szervező Civil Választási Bizottság (CVB) elnöke volt. A választás után megkapta a jutalmát, a balliberális többségű budapesti közgyűlés a Fővárosi Vízművek Zrt. igazgatósági tagjának választotta meg.

Magyar egyébként a különféle – jellemzően a baloldalhoz húzó – „civil” szervezetek életében is szerepet vállalt: 2007-ben a Budapestiek Együtt Közéleti Társaság elnöke, majd 2016-ban a Kerekasztal A Részvételi Demokráciáért vezetője lett.

A börtönbizniszen kívül más kártérítési ügyekre is sokak által erkölcsileg megkérdőjelezhető üzletet épített: például sikerdíj fejében képviselte a vörösiszap-katasztrófa áldozatait.

Fia, Magyar Gábor is bekerült a hírekbe: többedmagával részt vett az Európai Bizottság Magyarországot kritizáló országjelentésének az elkészítésében. Nem mellesleg, ő látta el Biszku Bélának, a kommunista állampárt egykori belügyminiszterének a jogi képviseletét.

A teljes cikket IDE KATTINTVA olvashatják el.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.