Tuzson Bence: Egy kormány akkor működik jól, ha a kormányzást az emberek véleményére alapozza

Két kérdés vonatkozik majd a börtönbizniszre a nemzeti konzultáció kérdőívén. A Hír TV Magyarország élőben című műsorának vendége Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára volt.

Forrás: Hír TV2020. 02. 20. 11:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma Dömötör Csaba ismertette az első két felvetést, az első két kérdést a nemzeti konzultációból, mely a sorozatosan megítélt kártérítési perekre vonatkozik az úgynevezett börtönbiznisz néven elhíresült magyarországi gyakorlatra. A kormány azt a kérdést teszi fel, hogy támogatják vagy ellenzik a magyarok az ilyen kártérítési perek lehetőségét. Mi ad lehetőséget arra, hogy a börtönkörülmények okán egyáltalán pereljenek a rabok? – kérdezte Földi-Kovács Andrea műsorvezető.

Valóban van ilyen lehetőségük a raboknak, de egy kicsit hadd lépjek vissza, mert a nemzeti konzultációnak azért van egy széles társadalmi jelentősége. Azt gondolom, hogy egy kormány akkor jár el helyesen és akkor működik jól, ha a kormányzását az emberekkel együtt, az emberek véleményére alapozza, és ezért fontosak a nemzeti konzultációk, főleg, amikor olyan kérdés vetődik fel, ami az emberek széles körét érinti, az igazságérzetüket is bántja, és bizony a börtönbiznisz az pont egy ilyen ügy. Amit kérdésként felvet, hogy vajon mitől van ez, vagy hogy néz ki ez, ugye visszavezethető nemzetközi egyezményekhez, amelyekhez Magyarország is csatlakozott. Ilyen például az Emberi Jogok Európai Egyezménye, amely nagyon helyesen egyébként tiltja az embertelen bánásmódot, a kínzást. Ebből vezeti le aztán pontosan kicsit megváltoztatva a dolognak az értelmét a bíróság, hogy bizony kínzásnak minősül az is, ha mondjuk négy négyzetméternél kevesebb a hely egy börtönben, vagy ha egyébként nem süt be megfelelően a Nap a börtönbe. Itt egy átértelmezésről van szó – felelte Tuzson Bence.

A magyar kormány azt a kérdést teszi fel, hogy az ilyen kártérítési pénzeket az elítéltek kapják meg vagy biztosítani kell, hogy az áldozatokhoz jusson? Most akkor szeretnének fizetni kártérítést vagy nem? – kérdezte Földi-Kovács Andrea.

Ha mégis fizetni kell, ugye azért vannak folyamatban lévő perek is, meg a múltat is valamilyen formában rendezni kell, de ha mégis fizetni kell, akkor azért azt a kérdést is rendezni kell, hogy bizony hova kerüljenek ezek a pénzek. Ha van egy bűncselekmény, ha van egy súlyos testi sértés, akkor ennek a sértettje vajon kaphat-e kártérítést és ez a kártérítés hogyan juthat el ehhez a sértetthez. Ha fizetünk egyébként a bűnelkövetőnek, akkor azt az utat kellene megtalálni, amelyik úton aztán ez az összeg a sértetthez juthat – mondta az államtitkár.

A teljes beszélgetést IDE KATTINTVA tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.