A külföldi ösztöndíjasok között nincs fertőzött

A nemzetpolitikai államtitkárság segít minden külföldön szolgáló ösztöndíjasnak, aki a külhoni magyarság támogatására létrehozott programokban vesz részt. Potápi Árpád János államtitkár elmondta, nincs tudomásuk arról, hogy az ösztöndíjasok közül jelenleg bárki is fertőzött lenne.

2020. 03. 20. 6:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetpolitikai államtitkárság minden segítséget megad a Kőrösi Csoma Sándor-programban és a Petőfi Sándor-programban a világ különböző pontjain, diaszpórában és szórványban szolgálatot teljesítő ösztöndíjasoknak – nyilatkozta a Magyar Nemzet érdeklődésére Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

A járvány kirobbanása előtt a két programban összesen 221 ösztöndíjas dolgozott a világ számos pontján. A Kőrösi Csoma Sándor-program a diaszpórában élő magyarság támogatására, közösségeik megerősítésére jött létre, míg a Petőfi Sándor-program ösztöndíjasai a Kárpát-medence szórványmagyarságát segítik. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte: nincs tudomásuk arról, hogy az ösztöndíjasok közül jelenleg bárki is fertőzött lenne.

A veszélyhelyzet elrendelése után Potápi Árpád János elektronikus levélben kereste meg az ösztöndíjasokat, amelyben arról tájékoztatta őket, hogy a koronavírus-fertőzés nagyfokú terjedésére való tekintettel világszerte szigorú intézkedések történtek a megelőzés érdekében. Arra kérte az érintetteket, hogy a magyar kormány eddig meghozott intézkedéseivel össz­hangban mielőbb jöjjenek haza, és a mentorokkal egyeztetettek szerint távmunkában lássák el feladatai­kat. „Kérjük, hogy a hazautazás várható időpontját szíveskedjetek jelezni” – állt a levélben.

Arról is tájékoztatta az ösztöndíjasokat, hogy ha valaki mégis úgy dönt, hogy a céltelepülésén marad, akkor kizárólag távmunkában lássa el feladatait és fokozottan ügyeljen a helyi hatósági intézkedésekre. „Kérünk benneteket, hogy az egészségi állapototokban esetlegesen bekövetkezett változásokról tájékoztassatok bennünket. Jelezzétek azt is, ha önkéntes vagy hatósági karanténba kényszerültök vagy a környezetetekben hasonlót tapasztaltok. Bármilyen kérdés esetén forduljatok hozzánk bizalommal, felmerülő kérdései­tekre igyekszünk mielőbb válaszolni” – közölte az ösztöndíjasokkal az államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.