Az ajánlott útvonal keresztezi Magyarországot

Több tízezer migráns torlódott fel a török-görög határon. Közben Magyarország megerősítette a déli határszakasz védelmét. A Hír TV Magyarország élőben című műsor vendége Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Forrás: Hír TV2020. 03. 03. 10:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb menekültválság fenyegeti Európát. Törökország elengedte a szír migránsok kezét, akik Európa felé tartanak. Az első komoly akadály a görög-török határ, ahol már a hétvégén komoly összecsapások voltak. A helyszínen volt Bohár Dániel a Hír TV tudósítója.

Bohár Dániel elmondta, folyamatos a katonai jelenlét. Zajlik egy számháború Törökország és Görögország között. A törökök azt mondják, hogy 118 ezer ember indult el, a görögök szerint kevesebb mint 20 ezren próbáltak meg bejutni.

Beszéltem több kollégával, akik itt különböző országokból összegyűltek, ez is jól jellemzi, hogy mennyire fontos helyszín ez most a médiát, illetve a világ eseményeit tekintve… Ők is más számokat mondtak, volt, aki említette, hogy a másik, tehát a török oldalon ilyen 7-8 ezer ember gyűlhetett össze, de volt olyan újságíró, aki 10 ezer emberről tud – mondta a Hír TV tudósítója.

Az előbb elhangzott számoknál beszédesebb, hogy összességében mennyien tartózkodnak Törökországban. Nemzetközi összesítések szerint már eddig is 3,5 millióan voltak és az elmúlt hetek konfliktusai ehhez a számhoz csak hozzáadtak. És hogyha ehhez hozzáveszem, hogy a balkáni útvonalon már a törökök bejelentése nélkül is 100 ezren tartózkodtak, akkor nem túlzás azt mondanom, hogy a helyzet súlyos – fogalmazott Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Az államtitkár szerint rendkívül tanulságos Erdoğan nyilatkozata: Amióta megnyitottuk határainkat, százezrek indultak Európa felé, de ez a szám hamarosan már csak milliós nagyságrendekben lesz kifejezhető.

Elmondta, nagyon tanulságosak azok az ábrák is, amelyeket Törökországban mutogatnak a bevándorlóknak, melyeken mindenféle útvonalakat javasolnak az Uniós országok irányába és a fő útvonal Magyarországot is keresztezi.

Szükség van a fizikai határvédelemre. Magyarországon ezt szolgálja a déli határzár. Ugyanennyire szükség van jogi határzárra, mert ugye a korábbiakban azt láttuk, hogy a fizikai határzár megléte mellett sokszor a jogi kiskapukat próbálják meg kijátszani. És van még egy fontos dolog, elejét kell venni annak, hogy miközben már milliók érkeztek Európába eddig is, őket kvótarendszer segítségével osztják szét az egyes országok között. Mert sokra nem megyünk akkor, hogyha megvédjük a határainkat, jogi értelemben is védjük magunkat, de később majd egy kvótával szétosztják azokat, akik egyébként máshol érkeztek Európa területére – mondta Dömötör Csaba.

A teljes beszélgetés IDE KATTINTVA tekinthető meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.