Bevált a cégeknél az otthoni munka

Nem okoz működési zavart a hazai cégeknél, intézményeknél az otthoni munkavégzésre való átállás, a feladatok ellátásában nincs fennakadás. Körkérdésünkből kiderül, hogy a munkáltatók felkészültek a rendkívüli helyzetre, és igyekeznek biztosítani az otthoni munkavégzéshez szükséges feltételeket.

2020. 03. 20. 6:30
null
Érthetetlen, hogy miért tiltja a home office lehetőségét a munkaadó, ha a tavasszal már jó tapasztalatokat szerzett Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt péntek óta dolgozik home office-ban László, aki az egyik hazai multinacionális cég főkönyvelője. A megelőző felkészülés után aznapra tesztüzemmódot rendeltek el a vállalatnál, ami olyan jól sikerült, hogy másnaptól mindenki otthonról dolgozik. Legalábbis aki teheti, mert vannak olyan munkatársak, akiknek a tevékenységük jellege miatt be kell járniuk. László csak akkor mehet be az irodába, ha elkerülhetetlen, az adott munkafolyamat feltétlenül megkívánja.

– Volt előzménye a home office-­nak, mert a HR már két héttel korábban elkezdte küldeni a koronavírussal kapcsolatos információkat, tudnivalókat. Az IT-részleg pedig kifejlesztett egy az otthoni munkavégzést segítő programot, illetve laptopokat szereztek be azoknak, akiknek eddig nem volt. Ezekkel videókonferenciát tudunk tartani, telefonálni és chatelni is lehet – mondta el a főkönyvelő.

Szavai szerint az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a home office bevált, de elsősorban azoknak könnyebb otthonról dolgozni, akiknek nincs gyerekük, mert nekik nem kell apaként vagy éppen tanárként is helytállniuk. Úgy véli, az otthoni üzemmód hátránya, hogy nincs meg a kollégákkal a szociális kontaktus, igaz, éppen ezért jobban tudnak koncentrálni a munkájukra. Ami a munkaidőt illeti, mindenki igyekszik akkor kezdeni, amikor bent is szokott, ez a munkafolyamatok nyomon követése miatt is indokolt.

A dolognak csak egyetlen hátránya van, a magány
Fotó: Éberling András

Az egyik hazai pénzintézetnél dolgozó Antal szintén múlt péntek óta van home office-ban. A cégnél még múlt szerdán kérték, hogy akinek van laptopja, az vigye haza, és a következő néhány napban próbálja ki, hogy otthonról el tudja-e érni a különböző rendszereket. Antal március 13-án próbálta ki, sikerrel, aztán hétfőn a társaság vezetése jelezte, hogy mindenki, aki tud, már otthonról dolgozzon. Azok, akiknek nincs céges gépük, be­járnak és bent látják el a feladatukat. Antal úgy tapasztalja, hogy bevált a home office, és örül annak, hogy nem kell naponta két órát utazással töltenie, cserébe otthonról többet is dolgozik. Az átállás a tapasztalatok szerint másoknál is zökkenőmentes volt, egyelőre nincs náluk fennakadás, az értekezleteket videókonferenciákon is meg tudják tartani. Kiemelte ugyanakkor, hogy a munkaidőt otthon rugalmasabban kezeli, máskor kezd és fejezi be a munkát, mint az irodában, de ezt nem tartja gondnak a cége szempontjából sem.

Zsolt a fővárosban rendszergazdaként dolgozik, így az ő feladata éppen az, hogy a többieknek zökkenőmentessé tegye az otthoni munkavégzést. Keddtől dolgozik otthon; eleinte náluk azok választhatták a távmunkát, akik családosok, azóta viszont egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel. Igyekeztek minél jobban felkészülni az átállásra, így beszerezték a szükséges eszközöket és szoftvereket is. Az új rendszer még alakulóban van náluk, de nagyobb gondokat nem tapasztalt eddig.

– Jó, hogy a családom mellett lehetek és nem kell utazni, amivel időt takarítok meg. Előny az is, hogy nem keresnek meg más munkákkal, így az adott feladatra tudok koncentrálni. Hátrány viszont, hogy néha hiányzik a személyes kapcsolattartás, bár a különböző chat- és videóalkalmazások rendelkezésre állnak és jelentősen megkönnyítik a munkát. A benti munkaidőmet itthon is tartom. Ez fontos, mert a többiek eszerint számítanak rám – tette hozzá Zsolt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.