Harmadik világbeli körülmények Újpalotán

A DK-s vezetésű XV. kerületi önkormányzat eddig a rendelkezésre álló intézkedéseket sem tette meg az Erdőkerülő út melletti hajléktalan helyzet kezelésére. Közel kétszáz család mindennapjait keseríti meg a halmokban álló szemét, a műanyagégetésből származó bűz, de a fedél nélküliek által illegálisan tartott agresszív kutyáktól is tartanak. A Magyar Nemzet összeállításából kiderül, hogy egyre több lakó érzi gazdátlannak a városrészt.

Magyar Nemzet
2020. 03. 16. 20:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tehetetlenül kell nézniük a XV. kerületben található Erdőkerülő út lakóinak, hogy a hajléktalanok birtokba vették a panelházak mögötti zöld területet, ahol rendszeresen leittasodnak, hangoskodnak, sőt verekednek is a fedél nélküliek, a DK-s városvezetés pedig szinte semmit nem tesz a probléma megoldására. – Összesen 30-nál is több hajléktalan tartózkodik a nagyjából 400 méteres szakaszon, bodegákban és sátrakban élnek, és rengeteg szemetet hagynak maguk után, amit senki nem takarít el – mondja a Magyar Nemzetnek egy környékbeli lakó. A nyugdíjas asszony arról számol be, hogy a IX. kerületben lakó lányáék az unokáját nem is engedik át hozzá a fertőzésveszély miatt.

– A tömb mögött élők ott végzik a dolgukat, ahol éppen rájuk jön a szükség. A múltkori szélvihar a 9. emeleti lakásom erkélyére fújta fel a koszos papírokat, de a házak között is gyakran hagynak gyanús kupacokat a szabad ég alatt élők. A műanyagok égetésével is penetráns bűzt keltenek, ami a késő tavaszi és a nyári időszakban válik igazán kibírhatatlanná, amikor az emberek nyitva hagyják az ablakaikat – fogalmaz. Egy másik lakó szerint az is veszélyt jelent a környékbeliekre, hogy a személyes holmijaikat féltő hajléktalanok olykor agresszív kutyafajtákat tartanak – egyébként teljesen szabálytalanul, a kötelező oltások beadatását is mellőzve – amelyek már járókelőkre is rátámadtak. A Magyar Nemzet által megkérdezett lakók közül valaki Német Angélával is beszélt az ügyben, ám a nő szerint a DK-s polgármester annyival tudta le a dolgot, hogy „az egész kerület koszos”.

A probléma egyébként több száz családot érint, és a lakosok már szervezkedni is kezdtek, aláírásgyűjtésre készülnek amiért a városrész egyre élhetetlenebbé válik. Palocsai Béla, a választókerület momentumos önkormányzati képviselője, aki szintén a környéken lakik, a Magyar Nemzet kérdésére elmondta: az önkormányzat egyetlen teherautónyi szemetet szállíttatott el. Azzal indokolta a helyzetet lényegében nem megoldó intézkedést, hogy a kérdéses területnek számos tulajdonosa van, akik a 90-es évek elején, a kárpótlások keretében jutottak a parcellákhoz, és számos telekbirtokost nem lehet elérni, akiknek az engedélye nélkül nem is intézkedhet az önkormányzat a területen. Mint mondta, kezdeményezte, hogy az önkormányzat vegye fel a kapcsolatot a tulajdonosokkal, ám eddig nem mindenkit értek el.

Itt érdemes megjegyezni, hogy egy parlagon heverő gazos, körülkerítetlen területről van szó, ahol a járókelők szabadon közlekedhetnek. Emellett a városvezetésnek számos eszköze lenne a helyzet rendezésére, például a terület kisajátítása, vagy a jogszabály módosítás indítványozása a parlamentben, ám hasonló lépésre még nem szánta el magát az önkormányzat. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Magyar Nemzetnek elmondta: a kisajátítási eljárásban érvényesül az Alaptörvényben is garantált elv, hogy azonnali, feltétlen és teljes kártalanítás mellett történhet. Szavai szerint a tulajdonos jogai prioritást élveznek, éppen ezért az ingatlan megszerzésének részletes szabályait a Kúria és az Alkotmánybíróság gyakorlata évekig formálta.

– Abban viszont határozottan lenne mozgástere a baloldali kerületvezetésnek, hogy a terület szélén – ahol az Elektromos Művek elvégezték a szokásos tarvágást az ott húzódó villanyvezetékek alatt –, nem ültettek egy olyan bokorsort, vagy valami hasonló növényfalat, amely legalább eltakarná a lehangoló látványt nyújtó földterületet a lakók szeme elől. Így az Erdőkerülő út paneljainak ablakán kinézve egy pusztányi hulladék és lom tárul a lakosok szeme elé – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Pintér Gábor, a kerület fideszes fővárosi képviselője.

Megjegyezte: a városrész egyre inkább a gazdátlanság érzetét kelti, az említett tömbházak másik oldalán sem sokkal jobb a helyzet. Az ottani üzletsort átszelő átjáró kövezetén gyanús foltok láthatók, a zugokban több évnyi falevél halmozódott fel, s a lakók szerint akár egér, patkány is meghúzhatja magát a komposztálót idéző kupacokban. Az ismeretlen funkciójú betontárolóban is csak a szemét gyűlik, és maga az utcakép sem nevezhető Budapesthez méltónak. Ahogy a kerületről szóló korábbi riportunkban beszámoltunk róla, Pestújhely, Újpalota és Rákospalota számos közterülete tűnik gazdátlannak, ahol illegálisan lerakott szemétkupacok éktelenkednek, és több félbehagyott beruházást is már csak az elemek alakítanak. Németh Angélának elküldtük azzal kapcsolatos kérdéseinket, hogy mit tervez tenni az önkormányzat a probléma megoldására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.