Hazánkban eddig négy fertőzött van

Magyarországon három iráni és egy brit állampolgárról tudják jelenleg biztosan, hogy koronavírussal fertőzött, mindnyájan orvosi megfigyelés alatt vannak. A kormány ügy döntött, határozatlan időre felfüggeszti az iráni állampolgároknak a vízumok kiadását. A minél szélesebb körű tájékoztatásért hamarosan kisfilmek jelennek meg, amelyek elsősorban a megelőzés módjait mutatják be.

Szilágyi Anna
2020. 03. 07. 9:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy koronavírus-fertőzött van jelenleg Magyarországon – mondta el az országos tiszti főorvos az operatív törzs ülését követő sajtótájékoztatón. Müller Cecília kifejtette, a Semmelweis Egyetem hallgatójáról, az ő élettársáról, a Szent István Egyetem egy tanulójáról – ők hárman irániak – és egy Debrecenben élő brit férfiról derült ki, hogy fertőzött. Az irániak a fővárosi Szent László Kórházban, a brit pedig a debreceni Kenézy Gyula Kórházban van. Müller Cecília beszámolója szerint az első, iráni beteg február 22-én érkezett Magyarországra. A fertőzött férfi és barátnője Magyarországra érkezésük után egy születésnapi partin húsz fővel érintkeztek, őket is elkülönítették.

A második diák, a Szent István Egyetem hallgatója betartotta az intézmény utasításait és nem járt be az órákra, így ő csak a feleségével volt szoros kontaktusban. A harmadik, a brit állampolgárságú debreceni férfiról annyit lehet tudni, hogy sokat jár Milánóba, itt fertőződhetett meg. A negyedik beteg pedig az említett iráni diák élettársa, aki párjával együtt érkezett a kórházba, így derült ki, hogy ő is megfertőződött. – Hazánk határozatlan időre felfüggesztette az iráni állampolgároknak a vízumok kiadását – jelentette ki az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. Lakatos Tibor ezredes elmondta, a kormány meghosszabbította a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet további fél évre, szeptember 7-ig.

Közben a hivatalos koronavírus-honlapon megerősítették: már a Szent László Kórházban vizsgálják azt a holland férfit, aki elmondása szerint két hete Hollandiában kapcsolatban került egy fertőzöttel és most rosszul érzi magát. A férfi először a XVIII. kerületi szakrendelőben jelentkezett, kezelőorvosa ott tájékoztatta, hogy karanténba kell vonulnia, a férfi erre elhagyta a rendelőt, később viszont ellátásra jelentkezett a Szent László Kórházban.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa elmondta, sokan mennek az intézményükbe koronavírustesztet végeztetni saját maguk megnyugtatására, a diagnosztikai eljárást azonban csak akkor használhatják, ha valóban felmerül a fertőzés gyanúja.

Dömötör Csaba (képünkön) a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára bejelentette, a kormány hamarosan tájékoztató kisfilmeket fog kiadni a koronavírussal kapcsolatban, amelyekben a megelőzés módjait mutatják be.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.