Karantén a panziókban és a szállodákban

Réka Dél-Spanyolországban a családjáért aggódik, Ildikó Tirolban a jövőjéért, de mindketten optimisták. Csakúgy, mint Dominika és Fanni a siófoki karanténban.

2020. 03. 23. 6:24
HORVÁTH Istvánné
Siófokon már előkészítik a zárlat alá veendő szobákat Fotó: MTI/Varga György
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az andalúz tengerpartot helikopterekről tartják szemmel a spanyol rendőrök, hogy ott se csoportosuljanak az emberek. A családjával Esteponában élő Berczelly Rékának a tengerparti kutyasétáltatás az egyetlen menekülési út a teljes bezártságtól. A szabályok szerint csak egyedül viheti ki megfuttatni az állatot, de ilyenkor is kerülni kell a csoportosulást.

– A rendőrök folyamatosan járőröznek az utcákon. Itt délen is romlik a helyzet, már a harmadik legfertőzöttebb terület lett Andalúzia – számolt be a fejleményekről lapunknak a fiatalasszony. A járvány – egyelőre – Madridban tombol leginkább, a legtöbben ott hunytak el.

– Szombaton repültem volna haza Málagából látogatóba, tíz nap múlva vissza, a vesztegzár és a járvány megakadályozott ebben. Meg sem fordult a fejemben, hogy felhasználjam a repülőjegyeket, pedig a fapados társaság indította a Málaga–Budapest járatot, üresen – mutat rá egy abszurditásra Berczelly Réka. Honfitársnőnk egyébként a legjobban attól tart, hogy a férjével együtt elkapják a vírust. – Egyetlen alkalommal kaphatjuk el a fertőzést, és ez a bevásárlás. Másfél hete vásárolt a férjem, de mostanra alapvető, a gyermekeknek fontos élelmiszerek fogytak el. Mi lesz, ha mindketten karanténba vagy kórházba kerülünk, mi lesz a gyerekekkel? – aggódik, ám ugyanakkor optimista is. – Túl leszünk rajta – mondja.

Az ausztriai Tirolban, Ischglben karantén alá került Ildikó is a jövő miatt aggódik. Mint beszámoltunk róla, ő a világhírű síközpont egyik szállodájában dolgozott. Március 14-én előbb a kisvárost, majd a teljes tartományt helyezték vesztegzár alá az osztrák hatóságok. Elsősorban az izlandi és a norvég lapok saját hatóságaikra hivatkozva állítják: Ischglben síelő és hazatérő honfitársaik közül sokan fertőződtek meg a koronavírussal. A vesztegzárat április 5-ig, majd 13-ig meghosszabbították, így Ildikó továbbra sem tud hazatérni a Siófok közeli házába, ahol újabb két hét karantén vár rá a magyar előírások alapján.

– Tünetmentes vagyok, a szállodában talált és karanténba helyezett lázas osztrák kolléga is jobban van már, de még továbbra is a saját szobájában, elzárva kezelik. Ischglben nincs tömeges megbetegedés – mondta megkeresésünkre Ildikó. Tirolban – ez a második legfertőzöttebb régió Bécs után – eddig 626-an betegedtek meg, halott egyelőre nincs.

Siófokon már előkészítik a zárlat alá veendő szobákat
Fotó: MTI/Varga György

Ildikó a saját családi házában tölti majd a hazai karantént, ám több száz magyar munkavállaló rekedt Tirolban és az olasz Dél-Tirolban. Ők a külföldi vesztegzár letelte, jó három hét múlva hazajönnek. Egy részüket nem tudják máshol karanténba helyezni, csak közösségi szállásokon, mivel saját lakásukban nem oldható meg a család többi tagjától az elkülönítés. Panziókat és szállodákat készítettek elő erre a célra Siófokon és Zamárdiban is.

Ildikót a leginkább az nyomasztja, hogy nem tudja, mikor lesz ismét munkája, mikor indulhat haza és mikor láthatja mexikói férjét, akivel csak novemberben házasodtak össze Ausztriában.

A Magyar Nemzetben korábban karanténnaplóval jelentkezett Dominika és Fanni. A siófoki garzonkarantén lakói továbbra is tünetmentesek, a második hetüket kezdték elzárva a külvilágtól. Relaxáció, jóga, baráti beszélgetések és az online térben történő tanulás tölti ki mindennapjaikat. Továbbra is arra kérik a magyarokat, hogy vegyék komolyan a járványt, tegyenek meg mindent a terjedésének lelassítása érdekében, és ne menjenek el otthonról, ha nem feltétlenül szükséges.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.